Tegenstrijdige Warren Buffett gaat door met goud-bashen

Afgelopen weekend vond in Omaha de jaarvergadering van Berkshire Hathaway plaats. En zoals wel vaker de voorbije jaren, merkte ik een aantal tegenstrijdigheden op in de uitspraken van Buffett.

Iedereen die mij al wat langer volgt online, weet dat ik gigantisch veel respect heb voor de man. Maar de voorbije jaren heb ik toch herhaaldelijk de wenkbrauwen gefronst.

Dat Buffett bijvoorbeeld geen liefhebber is van goud, kan ik begrijpen. Hij belegt liever in operationele bedrijven die winsten produceren en eventueel dividenden uitkeren. Got it.

Goud levert helemaal niets op. Sterker nog, wie het bezit betaalt jaarlijks om het edelmetaal op te slaan. Dat zou je kunnen zien als een negatieve rente.

Maar goud mijden enkel en alleen omdat het geen economisch nut heeft, vind ik een zwak argument. Goud is al 6.000 jaar een waardeloos metaal dat je voor niets kan gebruiken. Het is wel de enige activa die al die tijd zijn koopkracht bleef behouden.

En het heeft de koers ook niet tegengehouden om te stijgen van $250 rond de eeuwwisseling naar $1500 vandaag.

Trouwens, is goud echt zo’n slechte lange termijn belegging als Buffett beweert? Niet helemaal.

In 1929 noteerde de Dow Jones 381 punten. Vandaag zitten we aan 12.800. Dat is maal 33.

Goud was in 1929 te koop voor amper $20. Vandaar zitten we aan $1500. Dat is maal 75.

Het stopt hier niet met de dubbele signalen die Buffett uitstuurde. Hij liet ook uitschijnen zich zorgen te maken over inflatie in de toekomst. Het houdt hem echter niet tegen om Ben Bernanke de beste man voor de job te noemen.

Even later noemt hij het niet-verhogen van het schuldenplatform een geweldige stommiteit. Het is maar normaal dat een groeiend land als de VS ook meer schulden maakt. Buffett gaat hier wel voorbij aan het feit dat de schulden veel en veel sneller aandikken dan de groei van de economie.

Trouwens, de VS maakt meer en meer schulden omdat er de uitgaven de inkomsten ver overtreffen. “Deficit-spending” heet dat dan en het is een geweldige driver voor inflatie.

Om het samen te vatten: Warren Buffett is bezorgd om inflatie maar de beslissingen die er verantwoordelijk voor zijn, krijgen van hem wel een goedkeurende blik. En de mensen die deze beslissingen nemen, zijn de meest getalenteerde individuen die de wereld ooit zag.

Verder verwacht hij inflatie en een lagere dollar. Maar de ultieme manier om je hiertegen te beschermen (goud) beschouwt hij dan weer als een waardeloze belegging.

Wat Buffett ook denkt over goud, de feiten spreken voor zich. De voorbije tien jaar kon Berkshire niet eens tippen aan de prestatie van het metaal.

Vergelijking Berkshire Hathaway en goud