Waarschuwing: Groei opkrikken door geld te drukken is gevaarlijk!!

By on 25/04/2013
Geldpers

Op zich klinkt het logisch: door geld te drukken, blijft de rente laag, wat beleggers naar aandelen duwt en waardoor de beurzen stijgen. Maar die aanpak is niet zonder risico’s, zeggen Koen De Leus en Dieter Guffens in De Standaard.

Ja, ik moet stoppen … maar het is nu nog even niet het moment. Drugverslaafden herkennen het gevoel maar al te goed. En ze beseffen ook dat hun verslaving hen met elke nieuwe shot een stap dichter richting de afgrond brengt. De angst voor de ontwenningsverschijnselen dwingt hen echter keer op keer tot uitstel.

De verslaafden zijn hier overduidelijk de overheden en de centrale banken spelen met veel plezier de dealer. De twee grootste globale dealers zijn de Federal Reserve en de Bank of Japan die de wereld overspoelen met hun goedkoop geld. Maar wat zijn de uiteindelijke gevolgen? Wat als ze ermee stoppen? Cold Turkey?

De risico’s van het gevoerde beleid zijn, zoals de Federal Reserve zelf aanhaalt, niet min. Hoe langer de geldcreatie aanhoudt, hoe groter de kans op zeepbellen. Zeker op de obligatiemarkten is het gevaar van een renteschok reëel. Ontwenningsverschijnselen maken deel uit van het proces. Pijnloos zal het afkicken van de liquiditeitsverslaving door de centrale bankier niet zijn. Maar hoe langer het wordt uitgesteld, hoe groter de kans op een dodelijke injectie.

 One Comment

 1. peelduiker

  25/04/2013 at 18:21

  Op het moment ze gaan stoppen gaat de rente omhoog en zal de wankele Amerikaanse economie in een recessie raken. We weten allemaal dat de economie helemaal niet geweldig gaat en dat de werkloosheidscijfers gemanipuleerd zijn. Vervoerders hebben minder werk , de olievoorraad neemt toe dus dat de economie aantrekt is ook een leugen.
  Al het geld wat de financiele instellingen van de FED cadeau kregen ging naar de beurzen om ons te doen laten geloven dat het beter gaat…. de beurs is een zeepbel die uit elkaar zal spatten als er voldoende particuliere beleggers de aandelen van de banken hebben gekocht. De banken weten wel dat ze weg moeten zijn uit de beurs …. en gaat het niet altijd zo dat als de particuliere belegger in is gestapt het zaakje barst ?
  De rente zou omhoog gaan en wordt het nog moeilijker voor Amerika om de schulden te betalen. Daarnaast wil niemand de Amerikaanse obligaties nog kopen dus blijft alleen de FED over om ze op te kopen.
  De FED kan nooit meer met geld printen stoppen en zal zelfs de geld pers harder moeten laten draaien om de Amerikaanse uitgaven te kunnen bekostigen.