Waarschuwing: Groei opkrikken door geld te drukken is gevaarlijk!!

Op zich klinkt het logisch: door geld te drukken, blijft de rente laag, wat beleggers naar aandelen duwt en waardoor de beurzen stijgen. Maar die aanpak is niet zonder risico’s, zeggen Koen De Leus en Dieter Guffens in De Standaard.

Ja, ik moet stoppen … maar het is nu nog even niet het moment. Drugverslaafden herkennen het gevoel maar al te goed. En ze beseffen ook dat hun verslaving hen met elke nieuwe shot een stap dichter richting de afgrond brengt. De angst voor de ontwenningsverschijnselen dwingt hen echter keer op keer tot uitstel.

De verslaafden zijn hier overduidelijk de overheden en de centrale banken spelen met veel plezier de dealer. De twee grootste globale dealers zijn de Federal Reserve en de Bank of Japan die de wereld overspoelen met hun goedkoop geld. Maar wat zijn de uiteindelijke gevolgen? Wat als ze ermee stoppen? Cold Turkey?

De risico’s van het gevoerde beleid zijn, zoals de Federal Reserve zelf aanhaalt, niet min. Hoe langer de geldcreatie aanhoudt, hoe groter de kans op zeepbellen. Zeker op de obligatiemarkten is het gevaar van een renteschok reëel. Ontwenningsverschijnselen maken deel uit van het proces. Pijnloos zal het afkicken van de liquiditeitsverslaving door de centrale bankier niet zijn. Maar hoe langer het wordt uitgesteld, hoe groter de kans op een dodelijke injectie.