Rabobank stopt met het aanbieden van edelemetalenrekeningen

Rabobank grijpt de malaise op de goud- en zilvermarkt aan om zich te ontdoen van rekeningen gekoppeld aan deze edelmetalen. Het treedt hiermee in de voetsporen van ABN AMRO dat enkele maanden geleden de levering van fysiek goud en zilver onmogelijk maakte. Het is opvallende dat opnieuw een Nederlandse bank een beslissing neemt die de verhandelbaarheid van fysiek goud en zilver beperkt.

Vanaf 1 september kunnen klanten geen edele metalen meer aankopen. Wie dan nog wat op zijn rekening heeft staan, krijgt een jaar de tijd om het saldo te verkopen of over te dragen naar een andere bank. De bank zou de interesse in die belegging al enige tijd hebben zien dalen. Vandaar de beslissing om het product niet langer aan te bieden.

“Waarom stopt Rabo ermee?”, vraagt Pascal Paepen van De Morgen zich af. “Ik weet het niet”, is zijn antwoord. Waren er wat te veel verliezen bij klanten die gespeculeerd hadden? Of wil de bank zich niet langer bezighouden met producten die niet goed in de markt liggen? De populariteit van de edelemetalenrekening is wellicht sterk gedaald door de opgang van allerlei ‘trackers’ en ‘ETF’s’.