ING wil de Google van de banken worden

Banken zijn niet snel verlegen als het er op aankomt om geld te verdienen. Zo is de Nederlandse bank ING van plan om een soort Google van de banken te worden. Het wil zijn klanten advertenties gaan aanbieden op basis van hun betalingsgedrag op hun rekening. Je gaat bijvoorbeeld iedere week naar de Delhaize en je krijgt automatisch aanbiedingen van Delhaize op je bord. Bedrijven staan te drummen om mee te doen en de consument laat weer wat meer van zijn privacy afnemen.

De bank verwacht dit jaar een proef met duizenden klanten te kunnen beginnen; bij succes zouden de advertenties naar alle 4,2 miljoen klanten kunnen worden uitgerold, zegt directeur van de consumentenafdeling van ING, Hans Hagenaars, tegenover het FD – aldus Tweakers. De bank heeft een ‘big data’-team ingesteld dat het betalingsgedrag moet gaan analyseren.” ING doet het meeste betalingsverkeer in Nederland. “We weten niet alleen waaraan mensen hun geld uitgeven, maar ook waar ze dat doen”, zegt Hagenaars tegenover de krant.

ING benadrukt dat klanten toestemming moeten geven. Bovendien worden er geen klantgegevens gedeeld, benadrukt woordvoerster Karin van der Pol van ING. Waarschijnlijk gaat ING bedrijven geld vragen voor toegang tot zijn klanten, maar dat is nog niet helemaal zeker. “Als het extra fees gaat opleveren zullen we dat niet nalaten.” Hagenaars geeft toe dat het plan privacygevoelig is. Hij belooft dan ook dat de bank ‘binnen de grenzen blijft van wat de maatschappij accepteert’, zelfs al is er technisch meer mogelijk.