Amerikaanse bedrijven maken de economie kapot

De bedrijven zijn dan wel de drijvende kracht van een economie, bedrijven kunnen ook veel kapot maken. Uit een onderzoek van meer dan 30 jaar is gebleken dat regels van de Amerikaanse beurswaakhond SEC vroeger welvaart creëerden terwijl deze regels nu welvaart vernietigen. Een steeds kleinere groep van bestuurders en hedge fund managers gaan lopen met een steeds groter deel van de productiviteit van de economie.

Dividenden en de inkoop van eigen aandelen werden in eerste instantie gecreëerd om de aandeelhouders te belonen voor hun aandeelhouderschap. Maar dividend en buybacks zorgen er nu voor dat bedrijven de focus richten op een aandeelhouders vriendelijk klimaat in plaats van investeringen en innovatie. 75 % van het netto inkomen van bedrijven die al lange tijd in de S&P 500 vertoeven ging vorig jaar naar dividenden of de inkoop van eigen aandelen. Dit geld kan dan niet naar de economie stromen.

Onderstaande tabel toont dit aan en de data zijn zelfs zonder bedrijven als Microsoft, Cisco, Oracle … die na 1981 naar de beurs kwamen, anders lag het percentage nog hoger – aldus The Reformed Broker.