Dit is waarom beleggen in een stierenmarkt zelfs moeilijk is

Wie zegt dat beleggen in een stierenmarkt gemakkelijk is, gewoon buy and hold. De S&P 500 kent al bijna 3 jaar geen correctie meer van meer dan 10 %, alles is dus relatief kalm op de beurs en toch zijn er maar weinig beleggers die zich op hun gemak voelen bij deze stierenmarkt. Dit komt omdat er altijd wel een of andere dreiging boven de markten hangt, er heerst altijd onzekerheid. Dat maakt beleggen in een stierenmarkt zo moeilijk.

Gemiddeld genomen is er ieder jaar een correctie van 10 % en iedere 4 jaar een correctie van 20 %, maar wie zich concentreert op deze gemiddeldes, kan veel mislopen. Het is nooit een goed idee om een gemiddelde te timen.

De huidige stierenmarkt overleefde al een shut down, een Europese crisis, een dubbele recessie, geopolitieke spanningen en nog veel meer. In de jaren ’80 en ’90 lag de gemiddelde jaarlijkse return op 17 % – 18% ondanks werkloosheid boven 10 % in de VS, twee recessies, de Golfoorlog, de crash van 1987, de groeilanden crisis en het faillissement van LTCM.

De stierenmarkt van de jaren ’40 begon tijdens de 2e Wereldoorlog, overleefde 5 recessie, de Koreaanse oorlog, de Vietnam oorlog en een moord op de Amerikaanse President. Zelfs de stierenmarkt van 1921 – 1929 begon midden in een economische depressie.

Correcties horen nu eenmaal bij een aandelenbeurs, maar aandelen herstellen ook van correcties. Wachten of gokken wanneer de correcties gaan plaatsvinden, is dan ook bijna onmogelijk – aldus PragCap.