Pas op met Europese aandelen

De laatste 2 jaren bewogen de Europese aandelen en de Amerikaanse aandelen bijna hand in hand in dezelfde richting, omhoog. Dit kwam voornamelijk door de simultane stimulus van de centrale banken. Beide machtsblokken vertegenwoordigen ongeveer 25 % van het globale bbp, maar dit jaar komt er een kentering. Terwijl de economie in de VS een versnelling hoger schakelt, valt die in Europa terug. En dat is te merken op de aandelenmarkt.

De correlatie tussen de Vanguard FTSE European ETF (NYSE: VGK) en de S&P 500 was groot de laatste jaren tot enkele maanden geleden. Het Europese fonds blijft de laatste maanden fors achter op Amerikaanse aandelen en gezien de zwakke groeicijfers in Duitland, Italië en Frankrijk (samen goed voor de helft van het Europese bbp) zal dit niet direct veranderen.

Europese aandelen

Maar het zijn niet alleen Europese aandelen die hinder ondervinden van de groeivertraging in Europa, er zijn ook Amerikaanse bedrijven met een forse blootstelling aan Europa die de gevolgen hiervan zullen voelen. In Europa zijn er veel bedrijven die hun prijzen verlagen om de omzet op niveau te houden, dit zorgt dan voor slechtere resultaten. Ook de sterke dollar zal deze bedrijven parten kunnen spelen, aldus Street Authority.

Amerikaanse bedrijven in Europa