Huidige rally blijft achter op historisch gemiddelde

Er is nogal wat discussie over de leeftijd van de huidige stierenmarkt. Er zijn analisten die het dieptepunt van de financiële crisis, maart 2009 als vertrekpunt nemen, maar er zijn er ook die oktober 2011 als vertrekpunt nemen. In oktober 2011 maakte de S&P 500 een einde aan een daling van 19,4 % (en meer dan 21 % intraday). Kijken we naar de rally sinds oktober 2011, dan blijft de huidige stijging onder het historisch gemiddelde.

Onderstaande grafiek laat de S&P 500 rallies zien van de laatste 82 jaar. Met een stijging van 91 % en een duurtijd van iets meer dan 700 handelsdagen, duurt de rally langer dan gemiddeld, maar is de stijging minder uitgesproken. Van de 23 rallies de laatste 82 jaar, komt de huidige rally pas op de 7e plaats.

De rally die begon in 1990 is nog steeds de meest opmerkelijke rally uit de geschiedenis, aldus discipline investing.