Wat als niemand denkt dat de markten kunnen dalen ?

Uit een onderzoek van Barron’s blijkt dat geen enkele van de ondervraagde fondsbeheerders de markt nog ziet dalen. Sommige verwachten zelfs een stijging van de S&P 500 tot 2.500 punten de komende 18 tot 24 maanden – een stijging van 25 % ten opzichte van het huidige niveau. Wat gebeurt er als niemand nog de markt ziet dalen?

Meestal is dit soort sentiment een perfecte contra indicator. Als iedereen de prijs ziet stijgen, gebeurt dikwijls het tegenovergestelde. De enige beren die nog over blijven zijn de perma beren. Dit zijn analisten die altijd een daling verwachten, de rest van de beren is dus uitgestorven.

Er is dan ook niet veel voor de beren om negatief te blijven. Iedere correctie wordt in de kiem gesmoord. Iedereen die de markt probeert te shorten, komt van een kale reis thuis. Het sentiment bij Investors Intelligence ligt dan ook op het laagste niveau van de laatste 27 jaar en duidt op extreem optimisme. Daar staat dan wel nog tegenover dat er verre van euforie is, dat er nog steeds veel sceptisch zijn over de economie, de Fed en de markt. Het gebrek aan beren is dan ook maar een deel van het verhaal, aldus Business Insider.

De huidige stierenmarkt heeft al vele contra indicatoren het nakijken gegeven, zal ook deze contra indicator het stof moeten bijten of is dit de voorbode van de definitieve correctie?