Exit-strategie voor bubbels

De huidige markt stijgt met groot vertrouwen, een overwaardering en een overkocht langdurige stijging. Er is geen twijfel dat de afwezigheid van gevolgen investeerders doet geloven dat er geen gevolgen zullen zijn. Maar eens de gevolgen zich voordoen, zoals al dikwijls in de geschiedenis, zal het duidelijk worden dat we in een bubbel zitten.

De geschiedenis leert ons dat dergelijke situaties altijd op dezelfde manier eindigen, namelijk met een sterke daling dat jaren van winsten wegveegt. Het feit dat slechts weinige beleggers op tijd de uitgang zullen halen, is een wiskundig gegeven. De exit-regel voor een bubbel is: je geraakt alleen uit de bubbel als je voor de rest in paniek slaat.

Beleggers kunnen nu eenmaal niet op tijd uitstappen. Dagelijks wordt slechts 1 % van de marktkapitalisatie verhandeld en een groot deel daarvan komt op naam van High Frequency Trading. De enige manier om uit de aandelenmarkt te stappen, is dat iemand anders er in stapt. Als een bubbel barst, ligt het instapniveau dan ook veel lager dan men nu zou kunnen vermoeden.

Momenteel staat het aantal beren op de beurs op het laagste niveau sinds 1987. Deze potentiële kopers zullen pas in de beurs stappen als de koersen substantieel lager liggen – aldus Zerohedge.