Kan je echt eenvoudig de markt verslaan ?

Er gaat niets boven een simpel, stom idee. De meeste mensen denken dat ze het wiel opnieuw moeten uitvinden om de markt te verslaan, dat je enkel met complexe constructie beter kan doen dan het gemiddelde. Maar dit klopt niet. Er is een zeer eenvoudige manier om beter te presteren dan de index.

Om de eenvoudige strategie beter te begrijpen, moet je eerst begrijpen wat ‘de markt’ precies inhoudt. De S&P 500 is de grootste benchmark die er is. Het vertegenwoordigt de 500 grootste bedrijven uit de Verenigde Staten. Wie wil beleggen in Amerikaanse aandelen, belegt dus best in de S&P 500.

Maar de grootste aandelen hebben ook het grootste gewicht in de index. De aandelen die het meest waarschijnlijk het minst presteren, krijgen dus het grootste gewicht, terwijl de kleine aandelen die meest waarschijnlijk sneller groeien, het kleinste gewicht krijgen in de index. Zo maken de 50 grootste bedrijven 50 % van het indexgewicht uit.

Een simpele strategie is door ieder aandeel een gelijkaardig gewicht toe te kennen, elk aandeel vertegenwoordigt dan 0,2 % van de index. Dit lijkt een kleine aanpassing, maar het resultaat is verbluffend. Sinds het ontstaan van de index steeg de S&P 500 in zijn huidige vorm 823 % (inclusief dividend) maar de S&P 500 met een gelijkaardig gewicht voor iedere aandeel steeg over dezelfde periode met 1.297 % (inclusief dividend). Dit is gemiddeld 1,8 % per jaar beter. Over een lange periode maakt dit een immens verschil.

Beleggen in de S&P 500 met een gelijkaardig gewicht, kan je via de Guggenheim S&P 500 Equal Weight Fund (RSP) aldus Daily Wealth.