Deutsche Bank: We moeten bubbels blijven blazen

Jim Reid van Deutsche Bank neemt geen blad voor de mond. Terwijl de rijkste 1 % als enige profiteert van de kunstmatige bubbels die de centrale banken blazen, lijkt dit model de enige oplossing te zijn om de financiële problemen aan te pakken. Zelfs de Federal Reserve gaf al toe dat de welvaartstransfer van de 99 % progressief gaat. Als de volgende bubbel barst, zullen de centrale banken een nieuwe moeten blazen om het financiële systeem te redden.

Het blazen van bubbels is noodzakelijk om de afbouw van de schulden te ondersteunen. Maar rentevoeten bewegen overal lager, vooral door de zwakke economische groei en de schulden blijven stijgen.

Het is dus onwaarschijnlijk dat obligatiehouders een positieve reële return kunnen behalen op middellange tot lange termijn vanaf dit niveau. Inflatie of herstructurering van de schulden zal hiervoor zorgen, aldus Jim Reid.

Het komt er dus in feite op neer dat centrale banken bubbels moeten blijven blazen zodat de schulden weggewerkt kunnen worden. Maar zelfs bij ontzettend lage rentevoeten kunnen de overheden hun schulden niet wegwerken omdat ze er niet in slagen fundamentele veranderingen door te voeren. Centrale banken kopen tijd, maar overheden doen er niets mee.