Aandelen bereiken record van 66 biljoen dollar

Stijgende beurzen van Brazilië tot Japan en de S&P500 die recentelijk voor het eerst boven de 2000 noteerde, stuwde de beurzen naar een totale marktkapitalisatie van 66 biljoen dollar (=66.000 miljard USD), een record.

The sky is the limit.

Het optimisme dat de centrale banken de economische groei zullen blijven ondersteunen overstemt de crisissen in Oekraïne, Gaza en Irak.

De ECB president Mario Draghi gaf recent het signaal dat beleidsmakers kunnen overwegen om activa op te kopen, via de zogenaamde ABS (asset buy back security). Enkele gunstige US data deden daar nog een schep boven op.

De meeting van de Fed gaf nog aan dat ze de heropleving zullen blijven steunen zelfs als er signalen zijn dat de rente moet opgetrokken worden. De Fed is op weg om het opkopen van obligaties te verminderen vanaf oktober omdat hun geloof in de economische groei op dit moment overtuigend is.

Draghi gaf hints dat de ECB zal starten met ABS, een soort QE, en dit zelfs na het verminderen van de rente tot op een dieptepunt en het geven van goedkope leningen aan banken. Ook Japan houdt zijn soepel beleid aan tot prijsstabiliteit bereikt is.

Sinds maart 2009 is de Europese aandelenindex 117%, MSCI graadmeter aandelen wereldwijd 150% en de MSCI emerging markets 150% gestegen.

Deze stijging, waardering van 18,9 in de US, benadert deze van de dot-com bubbel van eind jaren 90 van vorige eeuw.

Verschillende beleggers merken op dat de markt zelfgenoegzaam is, maar toch blijft ze de beste keuze, TINA ¨There Is No Alternative¨.

Tot nu toe is de markt gedreven door de overvloed aan liquiditeiten die ter beschikking worden gesteld door de centrale banken. Wegens de hoge waardering wordt het nu tijd dat de fundamentals het gaan overnemen.
Bron: Bloomberg