Welkom in het tijdperk van monetaire “madness”

In feite moeten we op monetair vlak niet veel meer verbaasd zijn, gezien hetgeen de centrale banken over de hele wereld de laatste jaren uit hun hoed toverden. Maar toch zijn er van die momenten dat de totale waanzin alsnog toeslaat. Zo verlaagde de Europese Centrale Bank recent zijn deposito rente van – 0,1 % naar – 0,2 %. Banken die geld parkeren bij de ECB moeten hier dus voor betalen.

In Japan probeert de Bank of Japan ook met man en macht inflatie te creëren. De BoJ kocht recent nog korte termijn obligaties met een negatieve rentevoet. In een normale wereld bestaan er geen negatieve rentevoeten. Waarom zou je je geld aan een overheid toevertrouwen en er op het einde van de rit minder geld voor terug krijgen?

Centrale banken creëren geld uit het niets om daarmee inflatie te creëren. Centrale banken denken dat liquiditeit het probleem is waarom de economie niet wil groeien. Maar hoe kan je een maatschappij aan het consumeren krijgen als je de prijzen kunstmatig verhoogt en de koopkracht verlaagd?

De 19e eeuw was een van de meest welvarende periode uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. In deze tijd daalden de prijzen en steeg de koopkracht van de bevolking. Deflatie is goed als het komt door een hogere productiviteit en technologische vooruitgang. Er heerst een negatieve correlatie met deflatie door de Grote Depressie, maar dit was een heel andere economische omgeving.

Geldcreatie door centrale banken zorgt voor een foutieve allocatie van geld in de economie en het houdt het geld weg van de consument, aldus Wealth Daily.