De belangrijkste Fed-meeting van het jaar. Waar moet je op letten ?

De meeting van de Federal Reserve deze week is misschien wel een van de meest gevolgde en belangrijkste meetings van het jaar. Alle ogen zijn gericht op Janet Yellen. Gaat ze de weg vrij maken voor hogere rentevoeten of niet ? Waar moet je op letten volgens MarketWatch ?

Rentevoet:

De Fed zal de rentevoet deze keer nog steeds tussen 0 % en 0,25 % houden, waar het al verblijft sinds december 2008.

QE

Naar alle verwachting zal de Fed verder gaan met tapering en QE voor de 7e keer op rij afbouwen met $ 10 miljard tot $ 15 miljard per maand.

Vooruitzicht

Tot op heden beloofde de Fed dat het de rentevoet nog “considerable time” laag zal houden eens QE achter de rug is. Enige verandering in deze uitspraak kan analisten er toe aan zetten dat de rentevoeten wel eens sneller opgetrokken kunnen worden dan men nu denkt.

Arbeidsmarkt

De Fed sprak in de vorige meetings over een “significant underutilization of labor resources.” Zolang dit het geval is, zal de rentevoet vermoedelijk laag blijven.

Exit strategie

De laatste keer dat de Federal Reserve zijn exit strategie uit de doeken deed, was juni 2011. De Fed zal stilaan duidelijk moeten maken hoe het denkt de rentevoeten te kunnen optrekken met dergelijke zware balans.