In plaats van QE had men beter $ 56.000 aan ieder gezin gegeven

Na de grootste financiële en economische crisis sinds de Grote Depressie, heeft de Federal Reserve alles uit de kast moeten halen om een totale catastrofe te vermijden. De Fed verlaagde rentevoeten naar 0 % en trok biljoen dollars uit om overheidsobligaties en hypotheek gedekte obligaties op te kopen. Maar volgens Mark Blyth had de Federal Reserve beter ieder huishouden in de VS $ 56.000 gegeven.

In plaats van de welvaart aan een kleine minderheid aan de top geld te geven in de hoop dat dit neerdaalt naar de rest van de economie, had men beter de bodem voorzien van extra geld. “Print Less But Transfer More”. Door ieder gezin geld te geven, verhoogt men de koopkracht van onderuit, daar waar de consumptie hoofdzakelijk vandaan komt. Dit zou beter geweest zijn aangezien de Amerikaanse economie voor 70 % afhankelijk is van consumptie.

De Fed had niet al dit geld in een keer moet geven aan de gezinnen, men had dit ook geleidelijk aan kunnen doen zodat inflatie onder controle bleef. Ieder gezin $ 56.000 geven had een veel beter effect gehad op de economie dan nu het geval is geweest.

Door de laagste inkomens extra geld te geven, bereikt men 2 zaken: deze gezinnen zijn sneller geneigd meer te consumeren en de inkomensongelijkheid zou afnemen in plaats van stijgen, aldus Yahoo Finance.