Kijk op Beurs.com

Met deze ‘Kijk op Beurs.com’ schrijf ik mijn laatste artikel voor deze site. Vanaf volgende week komt er een carrièreswitch. Sommige zullen het jammer vinden, voor andere is het misschien een opluchting. Daarom dat ik nog even mijn kijk op de financiële markten wil geven.

De Amerikaanse aandelenbeurs is waar het allemaal om draait. Ze hebben sinds het dieptepunt van 2009 een fantastisch parcours achter de rug. Een deel van de stijging zal mean reversion zijn geweest, een terugkeer naar het gemiddelde want de aandelenkoersen waren tot uitzonderlijk lage niveaus gedaald. Het enige dat mij stoort is dat in een seculaire berenmarkt meestal 3 dieptepunten zitten terwijl we er sinds 2000 nog maar 2 hebben gehad.

Maar ik denk wel dat Amerikaanse aandelen in een nieuwe seculaire stierenmarkt zitten, alles is daarvoor aanwezig: lage rente en lage inflatie. Zolang inflatie onder controle blijft, zit je met aandelen goed – dan zal de rente geleidelijk aan opgetrokken kunnen worden. En er is niets dat kan zorgen voor een forse opstoot van inflatie de komende tijd: recordoogsten zorgen voor dalende voedselprijzen, de olieprijs daalt en lonen blijven onder controle doordat er veel kandidaten zijn voor dezelfde jobs. Aangezien de economie maar wat aanmoddert, zal dat laatste niet snel veranderen.

Een correctie zal echter wel eens gezond zijn, om de mensen terug met de voetjes op de grond te zetten en om een melt-up te vermijden. Er zijn al 2 waarschuwingen geweest en onderliggend wijzigt er vanalles dat voor een correctie zou kunnen zorgen binnen afzienbare tijd. Een correctie kan de indexen terugbrengen tot het uitbraakniveau, dit is een daling van 15 % – 20 % wat een mooi correctie zou zijn. Wie nu nog aandelen wil kopen, koopt dus best kwalitatief hoge aandelen met een mooi dividend, zo kan je de correctie zonder problemen uitzweten en zelfs bijkopen als de koersen dalen.

Goud is een ander paar mouwen. Goud moet deel uitmaken van iedere portefeuille, maar zolang de aandelenmarkt het goed doet, zal goud achter blijven. Gezien de sterke stijging van de aandelenmarkt en de Amerikaanse dollar, valt de daling van de goudprijs nog heel goed mee. Mogelijk komt er nog een uitkotsfase om het speculatieve geld eindelijk van tafel te vegen.

Technisch gezien is een cyclische berenmarkt binnen een seculaire stierenmarkt niet compleet als het uitbraakniveau niet werd getest, dit ligt rond $ 1.000. Het zal echter een korte uitkotsfase worden omdat de gemiddelde kostprijs voor goud ligt rond $ 1.200. En met de honger naar fysiek goud in Rusland, China en India kan het westen zich niet veroorloven dat er goudmijnen dicht gaan omdat de prijs te laag staat. Goudkevers moeten dus gewoon een sterke maag hebben en nog wat geduld, de sterke goudmijnaandelen doen het trouwens goed dit jaar, houd je daar aan vast.

Voila, nu laat ik beurs.com over aan enkele nieuwe veulens …

De “Kijk op Beurs.com” is mijn eigen opiniestuk van wat ik vind dat belangrijk is op de financiële markten. Iedere dag presenteer ik u de mening van internationale experts, maar op het einde geef ik graag eens mijn eigen mening.

Ronald Hendrickx volgen op Twitter:  of #KOdW