Geldverruiming Amerika is slechts kinderspel voor Japan

Indien u nog steeds met onbegrip terugkijkt op het nieuws van de “Bank of Japan” omtrent het opkopen van eigen staatsobligaties, even buiten beschouwing gelaten dat dit een enorm dopamine-effect had op aandelenmarkt in de Verenigde Staten, dan volgt hier een verdere uitleg:

Wat de kaart hieronder laat zien is het resultaat van het voornemen van BOJ om iedere maand 8 tot 12 biljoen yens (8.000.000.000.000 – 12.000.000.000.00), of te wel $108 miljard te spenderen aan staatsobligaties uitgegeven door het land zelf. Met andere woorden, de Bank of Japan koopt vanaf heden iedere maand ‘ALLE’ door de staat aangeboden staatsobligaties op. Een dergelijk stimuleringsprogramma hebben we vanuit Japan nog nooit eerder gezien. Het gaat hier dan ook om een nieuw recordhoogte voor wat betreft het opkopen van eigen staatsobligaties in Japan.

Dit is hoe “volledige monetarisering” eruitziet in Japan:

Bank of Japan QE Expansion in Context

Bloomberg laat weten:

De BOJ is nu al de grootste houder van Japanse staatsobligaties. Het opschroeven van steunaankopen in een land met een enorme schuldenlast kan enkel maar meer zorgen opwekken. Aan het eind van 2018 is het goed mogelijk dat de BOJ minstens de helft van alle Japanse staatsobligaties bezit, aldus Takuji Okubo, hoofdeconoom bij Macro Advisors in Tokyo.

Hij schrijft in een artikel “Kuroda (de Japanse Janet Yellen) weet wanneer hij all-in moet gaan”. Okubo schrijft verder: “de BOJ doet nu eigenlijk niets anders dan het oplossen van een struikelblok op langere termijn. Hiermee probeert hij te voorkomen dat Japan uiteindelijk ten onder gaat”.

Aan de andere kant kan deze ongeziene inspanning van BOJ, om onder andere de inflatie aan te wakkeren, investeerders in staatsobligaties afschrikken – aldus Chotaro Morita, hoofd rates strategist in Tokyo bij SMBC Nikko Securities Inc.

In perspectief

Kuroda merkte eerder wel op dat de Bank of England reeds 40 procent van de staatsobligaties van het VK in eigen handen heeft, waar Japan op dit moment slechts 20 procent van de staatsobligaties in handen heeft uitgegeven door Japanse overheid.

Hoe dan ook wensen we Japan het beste in haar poging niet tot val te komen.

bron: Bloomberg