Premier Luxemburg: “Neen, wij verhogen de belastingen niet!”

“Wij worden afgeschilderd als crapuul, dat pik ik niet.” De Luxemburgse premier, Xavier Bettel, is duidelijk. Het Groot-Hertogdom kwam vorige week in het oog van een storm terecht, nadat tal van journalisten uitpakten met de zogenaamde ‘LuxLeaks’. Tal van multinationals ontwijken belastingen via Luxemburg, zo bleek.

De premier wil alvast niets bijsturen. “Elk land, dus ook Luxemburg, zal altijd proberen fiscaal zo aantrekkelijk mogelijk te zijn.” Bettel pikt het niet langer dat Luxemburg voortdurend wordt afgeschilderd als een malafide belastingparadijs.

“Ik zeg u: Ik ga in Luxemburg de fiscale druk niet verhogen. In heel de Europese Unie naar een belastingstelsel gaan met dezelfde tarieven? Ik ben daar tegen!”, aldus Bettel in een interview met DeTijd.

Ook klaagt de Luxemburger over de, naar zijn mening, ‘pesterijen die Belgen in Luxemburg moeten ondergaan’. De Belgische fiscus organiseert volgens de Luxemburgse eerste minister een ware heksenjacht op grensbewoners die in het Hertogdom komen werken.

“We krijgen soms de indruk dat ze drie jaar hun restaurantbonnetjes moeten bijhouden om te bewijzen dat ze hier effectief geweest zijn. De ijver van de Belgische fiscus slaat zo ver door dat Luxemburgse bedrijven nog zullen beginnen aarzelen om nog Belgen aan te werven”, zo valt te horen.

Xavier Bettel liet ook geen twijfel bestaan over de zogenaamd rulings: Luxemburg zal onverminderd doorgaan met het afsluiten van fiscale rulings tussen de overheid en grote multinationale bedrijven. Dit tot grote ergernis van de andere lidstaten binnen de Europese Unie.