Deutsche Bank: schuldsanering maakt deel uit van “The EndGame”

Jim Reid van Deutsche Bank is een vrij invloedrijke commentator. Zijn research wordt binnen de financiële wereld door insiders zeer gewaardeerd. ZeroHedge ging afgelopen week in op het commentaar van enkele van zijn cliënten die debatteerde over het eindspel waarbij “schuldsanering” een grote rol kan gaan spelen. Omdat dergelijke berichten de mainstream media niet halen, zullen we een deel van dit rapport hier toelichten.

Jim Ried had onlangs enkele ontmoetingen met zijn cliënten. Tot zijn verbazing hadden ze het voor het eerst in lange tijd over een scenario waarbij schuldsanering een grote rol zou kunnen gaan spelen in het eindspel dat het gevolg is van jaren lang geld printen door centrale banken wereldwijd.

Dit was tevens een belangrijk thema van zijn studie in 2013 waarbij de lange termijn visie centraal stond. Het bleek overigens geen gemakkelijke studie. Men heeft geworsteld en kreeg met veel moeite grip op een heldere lange termijn visie.

Er bestaat angst dat er misschien opnieuw een QE programma voor de deur staat – onvermijdelijk. Een reusachtige tool waar je maar moeilijk mee kunt stoppen, laat staan het terug draaien van de schadelijke bijwerkingen ervan, zonder de verdere “groei” dat het heeft teweeggebracht te verstoren. Japan heeft ondertussen het QE-stokje van de VS overgenomen.

Over Japan gesproken. Neem nu het besluit vanuit van Japan. In eerste instantie stond er een belastingverhoging voor de deur. Deze is nu opgeschort. Dit naar aanleiding van de negatieve reactie van de markt op de eerdere verhoging van belastingen. Het demonstreert hoe moeilijk het is om schulden af te betalen en overheidsuitgaven te bekostigen met “echt geld”.

Zoals al eerder deze week is opgemerkt, zou het wel eens goed mogelijk kunnen zijn dat de gebeurtenissen van afgelopen dagen een trigger kunnen vormen voor verdere monetarisering. Wellicht niet op korte termijn, maar zeker op lange termijn. Het feit dat verschillende cliënten van Jim Reid, kenners van dit systeem, onafhankelijk van elkaar met dergelijke scenario’s op de proppen komen is al veelzeggend.

Hun commentaren laten duidelijk inzien dat investeerders zich bewust worden van een scenario waarbij overheden en multinationals schulden zullen saneren na een lange periode van geld printen.

Bronnen:

Willem Middelkoops ‘The Big Reset Blog
ZeroHedge