Overheden handelen toch alsof Goud de kanarie is in de koolmijn

Prijzen van goud en zilver zijn op dit moment lager dan de kosten die er zijn om ze te ontginnen. De mijnbouwbedrijven ontginnen nu eerst de hi-grade mijnen om zo toch zoveel mogelijk winst te maken. De lo-grade mijnen worden hoe langer hoe meer achterwege gelaten. Dat is een businessmodel dat niet eeuwig kan blijven duren en enkel goed is in noodsituaties.

De media blijven bij hoog en laag ontkennen dat goud niet wordt gemanipuleerd. Het zou enkel reageren op vraag en aanbod. De prijs staat laag. Is er dan weinig vraag naar? Zitten we in een noodsituatie? Blijkbaar wel, als zoveel landen hun goud terug hebben gevraagd. Goud is de kanarie in de koolmijn.

Er zijn alvast tal van landen die hun goud al hebben teruggevraagd en ze zijn er niet allemaal in geslaagd.

  • Hugo Chavez van Venezuela vroeg zijn goud terug van Londen.
  • In 2013 was er Duitsland die het goud wilde repatriëren van Amerika. Dat werd geweigerd, verwijzend naar transport- en administratieve problemen. Het was wel mogelijk om de teruggave te spreiden over een periode van zeven jaar.
  • China blijft agressief goud kopen.
  • De Russen kopen ook massaal aan.
  • In Zwitserland wordt zondag het referendum over goud gehouden.
  • Nederland heeft onlangs 122 ton goud gerepatrieerd vanuit Amerika. Dat is zonder al te veel poeha bekendgemaakt.
  • IS gaat de goudstandaard invoeren.
  • Toen Oekraïne in de problemen kwam, moest het land eerst zijn goud verkopen.

Het financiële systeem is in 2008 gecrasht en dat is nooit gerepareerd geweest. Het loopt nog altijd mank. Bovendien is het nog steeds een groot risico om op papier gebaseerde munten aan te houden.

We moeten een nieuw financieel systeem nodig en naar verluidt werken ze daaraan. Al lijkt het eerder op pappen en nat houden. Centrale banken houden het systeem aaneen met plakband., zoals obligatieaankopen, Asset Backed Securities, quantitative easing en noem maar op. En, dat blijft duren tot er is onderhandeld over een nieuw financiële systeem.

Toch zijn er landen die zich al voorbereiden en ervoor zorgen dat ze over een hoeveelheid goud beschikken om hun financiële systeem op orde te houden voordat de reset komt. Ze verwachten dat goud opnieuw een prominente rol zal spelen in het nieuwe financiële systeem.

Een systeem dat trouwens in deze vorm meestal bestaan heeft doorheen de geschiedenis. Bereid je voor en zorg dat je wat goud in je bezit hebt als de dag komt. Goud blijft de veilige haven.

Bron:TF Metals report