Goudmijnen hebben weinig voordelen van goedkope olie

Dalende olieprijzen maken het goedkoper om goud te delven. Dit zou de goudmijnen veel moeten ondersteunen. Maar door de daling van goud van de laatste drie jaar brengt dit toch niet genoeg soelaas. Goudwinning is een energie intensieve industrie en een 20% daling op de olieprijs kan de totale kosten van de goudmijnbedrijven toch maar verminderen met 2% tot 6%.goudmijnen werkingskosten

De meest creatieve en gemakkelijkste manieren om hun werkingskosten te verlagen zijn ook al opgebruikt. Het laatste jaar hebben de goudmijnen een gemiddelde van 20% op de werkingskosten kunnen besparen.

Het enige wat hen nog rest volgens de analisten is fuseren. Goud noteert nog altijd 37% lager dan zijn record in 2011. Goud is vooral een bescherming tegen de inflatie en die blijft wereldwijd uit. De lage olieprijs werkt ook een daling van de inflatie in de hand wat dan weer meer invloed kan hebben op de prijs van goud via de inflatie dan op de werkingskosten zelf.goudmijnen

Een stijgende dollar is vooral een voordeel voor de goudmijnbedrijven die werkzaam zijn in niet dollar noterende landen. De werkingskosten zijn er lager. Een stijgende dollar werkt vanouds dan weer een lagere  goudprijs in de hand.

Veel goudmijnbedrijven werken al samen in administratieve functies om de werkingskosten te drukken.  In de praktijk blijkt dit niet altijd even eenvoudig. De meeste goudmijnbedrijven draaien met deze spotprijs rond breakeven.

Als de goudprijs nog verder zal dalen zal een consolidatie van de sector zich opdringen. Fuseren zal dan de enige keuze zijn.

Bron: American Hard Assets