Obama wil Robin Hood-taks

Barack Obama gaat hoogst waarschijnlijk de geschiedenisboeken in als de president die als Messias werd onthaald en daarna vooral pijnlijk teleurstelde. Obama doet nu een poging om weer in de gratie te komen bij de zogenaamd ‘kleine’ man.

Vandaag houdt de Amerikaanse President zijn ‘State of the Union’. Berichten doen de ronde dat Obama een nieuwe reeks belastingmaatregelen wil aankondigen. Onder andere een Robin Hood-taks moet er komen. U weet wel: Steel van de rijken, geef aan de armen.

De meest libertaire Republikeinen zullen alvast een ideale gelegenheid vinden om schuimbekkend Obama wederom neer te zetten als een socialist. Echter, een deel van de Republicans is gematigd. De twee partijen zoeken toenadering om tot een compromis te komen voor wat betreft belastinghervormingen.

Wat houdt de Robin Hood-tax precies in? Als Obama zijn zin krijgt, dan zou er een hogere belasting worden geheven op grootkapitaal. Ook talloze achterpoortjes, om belastingen te ontwijken, zouden gesloten worden, aldus Politico America. De hogere klasse zou een belastingtarief aan haar broek krijgen van 28 procent (+3%).

Ook zou er een herziening komen van het systeem om leningen aan te gaan voor studiefinanciering. Via een belastingvoordeel zouden de lagere klassen hierdoor meer toegang krijgen tot (leningen voor) het hoger onderwijs.

Ook pensioensparen zal fiscaal worden bevoordeeld. Wederom heeft dit belastingvoordeel tot doel de midden- en lage sociale klasse aan te zetten om te sparen voor hun oude dag.