De info over zilver die echt telt!

De voorbije dagen hebben we de resultaten voor het eerste kwartaal van 2015 voor enkele grote zilverproducenten nog eens overlopen.

Bij de huidige zilverprijzen zijn deze mijnbedrijven immers zonder twijfel de belangrijkste bron van fysiek zilver op de markt. Andere bronnen van zilver zijn vooral de recyclage van “oud zilver” en de mogelijke verkopen van “bovengrondse” voorraden fysiek zilver in handen van investeerders.

De recyclage van zilver daalt de laatste jaren spectaculair en dat heeft maar één reden: Het zuiveren van zilver is door de lage prijs in vele gevallen vandaag niet meer rendabel. In de praktijk is het zuiveren van zilver ook nog eens een “vervelende” en soms vervuilende procedure.

Grafiek: Wereldwijde recyclage van zilver sinds 2007, versus de zilverprijs in dollar.
zilver recyclage

Toen de zilverprijs in 2011 piekte op een prijs van 49 dollar per ounce (vandaag noteert de zilverprijs nog 16,50 dollar per ounce!), piekte de recyclage nog op ongeveer 8 100 Ton (8 100 000 kg) zilver per jaar.

Vorig jaar was de recyclage al terug gevallen tot goed 5 200 Ton zilver, een daling dus met 35% en meteen de kleinste hoeveelheid zilver die werd gerecycleerd sinds 1996!

Indien de prijs van zilver niet gevoelig stijgt, dan gaat de recyclage van zilver meer dan waarschijnlijk ook niet meer omhoog.

De investeerders in zilver zouden ook zilver kunnen verkopen op de markt en zo voor een aanbod van zilver zorgen.

Deze groep denkt echter vandaag blijkbaar helemaal niet aan verkopen. Niet alleen zien en horen we dat er zeer weinig oudere zilveren munten en staven op de markt beschikbaar zijn in de Benelux, ook de internationale cijfers in de 2015 Silver Survey van Thomson Reuters, bevestigen dit.

De investeerders in zilver zijn netto kopers, geen verkopers.

Het is wel zo dat investeerders langzaam geld weghalen UIT de combinatie zilver ETF’s en de futures markten voor zilver (zo’n 233 Ton in 2014). Investeerders kochten in 2014 veel meer zilver in de vorm van zilveren baren en munten (6 100 Ton in 2014).

Hierbij hebben we enkele opmerkingen:

  • Het feit dat zilverbeleggers per saldo de papieren markten vaarwel zeggen, kunnen we alleen maar positief en logisch noemen (al is de evolutie een langzame evolutie). Een ETF kan je immers nooit en in geen enkel geval fysiek laten uitleveren. Van de futures markten gaan we zwijgen, iedereen WEET dat je daar enkel kan geschoren worden…
  • 6 100 Ton aan investeringen in fysiek zilver lijkt misschien heel wat, deze vraag is aan de huidige zilverprijzen amper 3 miljard euro groot. In vergelijking met de grootte van de financiële markten is dat dus PEANUTS! Beleggers weten vandaag dus meestal niet eens dat zilver bestaat.
  • De mijnbouwbedrijven zijn dus de grote bron van zilver op de markt en ook de enige waar we vandaag echt rekening mee moeten houden.
    Allemaal samen produceerden de zilvermijnen naar schatting 27 300 TON zilver in 2014, goed voor een absoluut record.

De recordproductie zou geweldig nieuws zijn voor de zilversector, ware het niet dat de sector haar productie zowel in 2014 als tijdens het eerste kwartaal van 2015, per saldo met verlies moest verkopen!

De productie kon stijgen omdat er iets ogenschijnlijk heel gek gebeurt in de mijnbouw wanneer de prijzen dalen: De productie stijgt!

Grafiek: Totale wereld mijnproductie van zilver sinds 2007, versus de zilverprijs in dollar
zilver mijnproductie

Bij de voorlopige top van de zilverprijs in 2011 produceerden de zilvermijnen allemaal samen 23 480 Ton zilver voor een gemiddelde verkoopprijs van 35,12 dollar per ounce.

Vorig jaar was de productie opgelopen tot 27 300 Ton zilver, wel aan een lagere gemiddelde verkoopprijs van 19,08 dollar per ounce.

Mijnbedrijven hebben weinig keuze wanneer de prijzen dalen tot in de buurt van hun productiekost. Hun product niet verkopen, is geen optie: personeel moet betaald worden, leningen afgelost en ook het onderhoud van de mijn gaat gewoon verder.

Mijnen gaan dus proberen te overleven tot er betere tijden aanbreken, dat doen ze door “high grading”. High grading is de term voor het ontginnen van de rijkste en beste ertslagen, deze ertsen kunnen tegen een lager dan gemiddelde kostprijs worden omgezet in metaal, zilver in dit geval.

Rijke en makkelijk te verwerken ertslagen bevatten meer zilver en/of kunnen goedkoper worden verwerkt. De productie kan dus op deze manier gek genoeg stijgen in een markt van dalende prijzen. Maar deze rijke ertslagen kunnen natuurlijk maar één keer worden ontgonnen…

Bovendien worden de mijnbouwers eigenlijk gedwongen om de, in theorie meest rendabele ertslagen, op de markt te “dumpen” tegen de slechtst mogelijke prijzen. Zilvermijners leggen zich vandaag helemaal “plat” om zoveel mogelijk metaal wel erg goedkoop te verkopen…

High grading is dus een techniek om te kunnen overleven tot er betere tijden aanbreken. Maar de prijzen mogen niet te lang laag blijven…

Bij lage prijzen verdwijnen immers niet alleen rendabele ertslagen, er is bovendien nauwelijks geld over om te investeren in de toekomst. Investeren dus in het zoeken naar nieuwe ertslagen (exploratie) en in de bouw van nieuwe mijnen.

Wanneer de prijzen dus te lang te laag blijven, gaat de productie onherroepelijk opnieuw naar beneden. Eenmaal de productie daalt, is dat meteen voor meerdere jaren. Een nieuwe zilvermijn openen duurt immers geen maanden, maar jaren.

Het punt waarop het aanbod van zilver gaat dalen, is waarschijnlijk dichtbij. In de grafiek hierboven is alvast een verwachte productiedaling van 4% voor 2015 te zien!

In deel 2 van dit rapport, gaan we aantonen wie er overduidelijk de sleutel in handen heeft van de zilvermarkt de komende jaren (Dat zijn in elk geval niet de mijnen!).

Het goud999 team. 

P.S. Naast de monsterboxen Philharmoniker, zijn ook de kilomunten in zilver bijzonder interessant voor beleggers die op zoek zijn naar zoveel mogelijk zilver voor hun geld.

Elke bestelling van 10 of meer kilomunten verzenden we momenteel gratis in de Benelux. (onze website kent deze gratis verzending automatisch toe in het winkelmandje).

 

Bronnen. Thomson Reuters.