Lage metaalprijzen = hogere zilverprijs

Zilver zit in dezelfde hoek waar de klappen vallen als de andere metalen. De industriële toepassingen nemen af (bv. digitale fotoproductie concurreert analoge uit de markt), topafnemer China (goed voor een derde van de internationale zilvervraag) koelt economisch af, en met de lage interesten is er minder nood aan edelmetalen als bescherming tegen inflatie.

Over de voorbije twaalf maanden is de futuresmarkt van zilver volledig bevroren. 27 % van de futures werden op een jaar tijd gedumpt en verdampten. Aandelen van zilvermijnen zijn in H1 2015 gehalveerd. Sinds de piek van 48,599 dollar per ons in april 2011 heeft zilver maar liefst 70 % van haar waarde verloren.

Feest in het kamp van de fiat-gekkies? Hold your paper horses.

Wat weinig mensen weten is dat het gros van de wereldwijde zilverwinning niet in zilvermijnen gebeurt. Minder dan een derde van de jaarlijkse zilveroutput is afkomstig uit zilvermijnen. Het leeuwendeel, bijna 60%, wordt ontgonnen als “bijproduct” in lood-, zink- en kopermijnen.

Dit eigenaardige geologische fenomeen kan silver bugs hoopvol stemmen.

De zware klappen die de edelmetalen de voorbije maanden moesten incasseren zullen ongetwijfeld hun impact hebben op totale output. De prijsstijging van het zink (10% in 2015) is voornamelijk te wijten aan verminderde productie en wordt vrijwel volledig tenietgedaan door het de terugval van de loodprijzen.

Voeg daar de implosie van de Chinese kopervraag aan toe (- 40 % t.o.v. 2013), en de productie van “bijproductzilver” valt volledig stil.

Ook de zuivere zilvermijnen produceren steeds minder. De wereldproductie “zuiverzilver” is gedaald met 3% in H1 2015 t.o.v. H2 2014.

Met andere woorden: de beschikbare hoeveelheid zilver daalt, en de prognoses voorspellen een dalende trend in de voorzienbare toekomst. Een prijsstijging naar 22 dollar per ons tegen het einde van dit jaar is dus niet onrealistisch. Zeker met de verhoging van de Amerikaanse rente in het verschiet.

Investeerders lijken het signaal op te pikken: in juli verkocht de US Mint nog 2 keer zo veel zilveren munten als in vergelijking met juli 2014.

Bron: Mining.com, Silverseek