Is de goudprijs aan zijn opmars begonnen?

Donderdag schoot de goudprijs wakker. Eindelijk. Futures op september worden weer boven de 1150 dollar per ons verhandeld. Ruim 6 procent boven het absolute vriespunt van 5 augustus. Is de gouden winter definitief voorbij?

Nu de storm rond de Chinese devaluatie is gaan liggen laat de Fed weten dat de beloofde rate hike in september wellicht niet zal doorgaan. Anticiperend op een nieuwe currency war is de exodus uit de dollar ingezet. Daarvan lijkt goud nu te profiteren.

323 ton short orders werden geliquideerd, terwijl longs een kleine stijging van 17 ton lieten optekenen. De grote bulk van longs lijkt dus nog te komen. Er wordt dus een zogenaamde “launch pad” van 1500 dollar per ons verstevigd van waarop de goudprijs gelanceerd kan worden.

Andere indicatoren die wijzen in de richting van een blijvende gold rally zijn onder andere het gebrek aan goudposities bij de hefboomfondsen, en de hogere prijs van spot gold ten opzichte van futures. De zogenaamde “backwardation”.

Het eerste zou erop kunnen wijzen dat het weldra drummen wordt aan het goudloket als goud effectief gelanceerd kan worden.

De tweede indicator wijst op een mogelijke aanbodschaarste, omdat alles eraan gedaan wordt om fysieke goudposities NU onaantrekkelijk te maken, om zo de vraag af te koelen en investeerders in de aandelen- en papierbubbel te houden.

London Bullion Market Association en Sharps Pixley, Europa’s grootste edelmetaaltraders, voorzien alvast een bull market op relatief korte termijn.

Het beste nieuws voor gold bugs is evenwel de elasticiteit van de goudprijs van de voorbije jaren. Dat lijkt paradoxaal maar is het niet. Die elasticiteit maakt goud oninteressant als belegging, wat betekent dat er goedkoper goud in te kopen valt voor wie goud begrijpt als verzekeringsproduct tegen een fiat meltdown.

Terwijl shorters, hegde fondsen en bedrijven, die slechts de orders opvolgen van hun op kortetermijnwinsten beluste aandeelhouders, niet snel zullen happen, is het signaal voor de wakkere burger duidelijk: nu is het money time.

Bron: Mining.com, Sharps Pixley