Gezaag over belastingparadijzen: het geval Luxemburg

Heel wat mensen zien het Groot Hertogdom Luxemburg als een belastingparadijs. Vanaf nu is dit ook effectief zo, althans in de ogen van de Belgische wetgever.

In 2010 werd een wet ingevoerd die stelt dat België automatisch landen beschouwt als ‘belastingparadijs’, indien deze landen meer dan een jaar op de OESO-lijst van belastingpareltjes staat.

Voor de ministaat Luxemburg is het nu dus zover, aangezien ze al enkele jaren door de OESO als ‘belastingparadijs’ wordt gezien. Allemaal goed en wel, maar wat zijn nu precies de gevolgen van deze nieuwe regel?

Transacties met een Luxemburgse partij die de waarde van 100.000 euro overschrijden moeten vanaf nu steeds aangemeld worden bij de fiscus, zo weet Trends Magazine.

Dit bezorgt bedrijven natuurlijk kopzorgen en extra administratie. Het uitwisselen van geld met Luxemburg is voor veel ondernemingen een normale zaak. Heel wat Belgische bedrijven hebben namelijk een vestiging in Luxemburg.

Ondertussen wordt deze week, in het Europese Parlement in Straatsburg, druk gepraat over het oprichten van een ‘taxunie’. Deze belastingsunie zou de tarieven en regelgeving in de lidstaten van de EU moeten stroomlijnen.

Een en ander kwam ter sprake tijdens zittingen in het Parlement aangaande de ‘Lux-Leaks-affaire’. Heel wat politici vinden dat ‘oneerlijke’ belastingconcurrentie aan banden moet worden gelegd en willen rulings, die overheden met multinationals afsluiten, verbieden.

Luxemburg verwijst dezer dagen trouwens ook naar de vroegere LuxLeaks-affaire. Volgens de dwergstaat dateert de OESO-lijst van voor de LuxLeaks-gebeurtenissen.

Het land stelt dat het sindsdien een veel transparanter beleid voert, en bijvoorbeeld de lijst van afgesloten rulings bekendmaakt aan de Belgische administratie.