Buy When There’s Blood In The Mines

Alle hens aan dek bij de mijnbedrijven. Vorige week beschreef ik de malaise bij de koper-, ijzer- en nikkelmijnen. De vijf grootste mijnen verloren dit jaar tezamen al zo’n 540 miljard dollar. Een duizelingwekkend bedrag.

Dat is niet anders voor de goudmijnen. Vooral in Zuid-Afrika, één van ’s werelds grootste goudproducerende naties.

AngloGold Ashanti, de derde grootste producent ter wereld, boekte in Q2 2015 een netto verlies van 142 miljoen dollar. In Q2 van 2014 was dat “slechts” een verlies van 80 miljoen.

Harmony Gold, boekt een jaarverlies van 352 miljoen dollar en dankt 3000 werknemers af om de meubelen te redden.

Het is niet toevallig in Zuid-Afrika dat de mijnen doodbloeden. Het land heeft ’s werelds oudste en diepste nog actieve goudmijnen. Hoe dieper men moet graven, hoe duurder de productie wordt, en hoe gevaarlijker voor de mijnwerkers.

Vaste kosten stijgen en sociale conflicten laaien maandelijks op. Het wordt immers steeds moeilijker om de veiligheid van de mijnwerkers te garanderen op zulke enorme dieptes. Dat terwijl de financiële reserves van de bedrijven steeds kleiner worden door de historisch lage goudprijs.

Het zou de Zuid-Afrikaanse goudmijnen wel eens kunnen vergaan als de Belgische steenkoolmijnen: nog voldoende kwalitatieve reserves voorradig, maar te diep en te duur om te ontginnen.

Als de goudproductie implodeert, is dat slecht nieuws voor de mijnaandelen, maar goed nieuws voor wie fysiek goud in portefeuille heeft.

Als de mijnen de komende jaren de deuren noodgedwongen moeten sluiten, hoeven we maar rustig te wachten op rate hikes of currency wars om een enorme boost in de goudprijs te forceren.

Bij een dreigende nulproductie blijft het aanbod immers constant, en is er niet langer neerwaartse druk op de prijs van de aanbodcurve. Een onvermijdelijk bloedbad op de financiële markten en de daarmee verbonden meltdown van papiergeld is dus goed nieuws voor de goudprijs op lange termijn.

Laat u dus vooral niet afschrikken door de lage goudprijs. Die versnelt alleen maar de margin squeeze die de mijnbedrijven nu over de kling jaagt. En dat is op lange termijn goed voor de waarde van het goud.