Klanten UBS opgejaagd wild

Vermogensrekeningen aanhouden in het buitenland en deze niet aangeven aan de fiscus, het is een probleem voor Belgische onderdanen. Nu gaat ook de fiscus in Nederland jagen op landgenoten in het buitenland.

Zo is er een verzoekschrift gestuurd naar de Zwitserse federale belastingsdienst FTA om te helpen bij het zoeken naar Nederlandse klanten met rekeningen bij de Zwitserse vermogensbank UBS, aldus Het Financieele Dagblad.

FTA ging in op het verzoek en ging verhaal halen bij UBS, waarop die laatste op haar beurt de Nederlandse klanten met Zwitserse bankrekening ging inlichten. UBS laat weten verplicht aan het onderzoek mee te helpen.

Momenteel is er weinig keuze voor UBS. Eerder hadden de Verenigde Staten de bank al het mes op de keel gezet. De VS dreigde ermee de banklicentie van UBS in de States te schorsen, indien de bank niet zou meewerken aan onderzoeken.

FTA ziet nog wel mogelijkheden voor Nederlanders om te ontsnappen aan de fiscus uit het polderland. Volgens FTA is er mogelijkheid tot het aantekenen van bezwaarschriften.

De aanvraag zou namelijk te ruim omschreven zijn door de fiscus (iedereen komt in aanmerking met een banktegoed van boven de 1500 euro) waardoor de hele affaire “fishing expedition” genoemd kan worden, wat verboden is door de rechtbanken in Zwitserland.

Het risico bestaat dat de fiscus UBS als voorproefje gebruikt en de komende maanden nog meer buitenlandse banken zal benaderen om gegevens openbaar te maken. Vooral Nederlanders met rekeningen in Singapore en Luxemburg lopen gevaar.

Voor zij die de kantjes er niet van af willen lopen is er de mogelijkheid tot ‘inkeerregeling’. Een soort van gedeeltelijke amnestie in ruil voor een boete. Dit bedrag dat betaald moet worden kan wel oplopen tot 60% van het totaalbedrag dat nog verschuldigd was aan de belastingsdiensten.