Hoe geloofwaardig is het onderzoek naar de goudprijsmanipulatie?

Maandag liet de Zwitserse mededingingscommissie weten dat het een onderzoek opent naar mogelijke onwettige kartelvorming tussen 7 grootbanken om de prijs te manipuleren.

Dat de goudprijs gemanipuleerd wordt is een publiek geheim. Van zodra de goudprijs begint aan te sterken, dumpt Morgan Stanley bijvoorbeeld uit het niets (ongedekt) papiergoud op de markt om de prijs te blussen.

Dat het papiergoud totaal niet meer in overeenstemming is met het fysieke goud in omloop weet iedereen. Men gokt er gewoon op dat niet iedereen op hetzelfde moment zijn fysiek goud komt opeisen.

Sterker nog: niemand weet precies hoeveel fysiek goud er in omloop zit, laat staan er in de wereld aanwezig is. Er staat geen camera in elke private brandkast.

Er is dus heel veel ruis in de goudprijs. Slechts een klein deel van de totale informatie, namelijk de verstoorde waarde van het papiergoud en de kleine fysieke handel, bepaalt grotendeels de prijs. Natuurlijk in samenwerking met het vertrouwen in papiergeld.

Dat het onderzoek een correctie in de goudprijs zou teweegbrengen is echter wishful thinking. De voornaamste reden daarvoor is dat het onderzoek kadert binnen de prijszetting van edelmetalen, staatspapier en grondstoffen, en dus niet binnen de goudmarkt op zichzelf.

Het gaat dus voornamelijk over al dan niet malafide waardering van bepaalde staatsbons (hoofdzakelijk Amerikaanse) en speculatie met olie futures. Niet zozeer om de waardering van goud zelf. Natuurlijk niet. HSBC, DB, Barclays en Morgan Stanley zijn te verweven met de macht om zo’n onderzoek toe te staan.

Barclays kocht trouwens vorig jaar een proces af voor een schamele 26 miljoen pond om een onderzoek van de Britse autoriteiten in haar eigen boekhouding te vermijden. Een lachwekkende spotprijs.

Bovendien blijven de voornaamste manipulatoren van de goudprijs, de centrale banken, zoals verwacht volledig buiten schot.

Het ziet er dus niet naar uit dat de “ware” goudprijs weldra boven water komt. Integendeel. En dat is misschien niet zo’n slechte zaak.

Hoe langer de goudprijs artificieel laag gehouden wordt tot fiat echt volledig ontploft, hoe meer tijd gold bugs hebben om goud zo goedkoop mogelijk af te kopen van de slapende massa, die totaal geen idee heeft waarover het gaat.

Misschien moeten we de zaak gewoon erg cynisch bekijken: UBS, die sinds Libor onder curatele staat van de Zwitserse overheid, probeert te onderhandelen om haar straf zo licht mogelijk te houden. Dat kan onder andere inhouden: haar criminele vriendjes aan de galg praten.

Dat de banksters mekaar nu opeten heeft ook zijn waarde natuurlijk. Al is het minder spectaculair dat een totale theatrale meltdown.