Vijfde grootste goudproducent kan eindelijk nog eens juichen

Goed nieuws voor de goudmijnaandelen. Niet alleen goud bouwt aan een momentum, ook het aandeel van Kinross Gold klom deze week stevig uit het dal, met een sprong van 8% in New York.

Aanleiding is de roemloze aftocht van een gerechtelijk onderzoek naar corruptie in Kinross’ West-Afrikaanse activiteiten, dat in 2013 werd bevolen. Het investeerdersvertrouwen kreeg daardoor een enorme boost.

Na ruim twee jaar gooien de Amerikaanse autoriteiten de handdoek. Het blazoen van Kinross is vlekkeloos. (Of Kinross is verdomd goed in het verdoezelen van haar gesjoemel. Maar men is onschuldig tot het tegendeel is bewezen.)

Dat betekent het einde van een lange lijdensweg voor Kinross. Met haar mijn in Tasiast (Mauritanië) kocht het een kat in een zak. De mijn bleek sterk overgewaardeerd, en de onderaannemers bleken niet altijd even zuiver.

Als gevolg daarvan werd onlangs nog een geplande investering van 1,6 miljard USD in de uitbreiding van de mijn geschrapt. Tot groot ongenoegen van de Mauritaanse overheid. Sindsdien kreeg het aandeel rake klappen.

De gouden regel voor de mijnbedrijven blijft gelden: Afrika is en blijft een enorm risico. Als milieurechtelijke class actions je de das niet omdoen, zijn het wel de sociale conflicten, de corruptie of de onregelmatigheden met lokale onderaannemers. Uiteindelijk betaalt de aandeelhouder het gelag, en voor een bedrijf met zulke zware kapitaalinvesteringen is dat vaak de doodsteek.

Ook al doet Kinross het momenteel goed op de beurs van New York, wie een duurzame mijninvestering zoekt, kijkt beter naar bedrijven die hun activiteiten in onstabiele delen van Afrika afbouwen.