Griekse crisis terug op voortoneel

Even een flashback naar 2015: een Grexit  en een bijhorende eurocrisis beheersen het financieel nieuws. Maanden zijn ondertussen gepasseerd en de Griekse problemen zijn op de achtergrond verdwenen. Wat echter toen in de doofpot werd gestoken komt nu er aan hoge snelheid terug uit, namelijk een hoop onopgeloste problemen die een jaar later nog verergerd zijn.

Diverse financiële experts waarschuwden vorig jaar reeds dat de Griekse crisis snel een comeback kon maken indien de problemen niet ten gronde werden aangepakt. Helaas lijken deze waarschuwingen volop genegeerd te zijn waardoor dit scenario inderdaad een realiteit geworden is.

Terwijl het IMF als één van de grootste schuldeisers zich opvallend genoeg zachter lijkt op te stellen ten opzichte van de regering in Athene is de positie van Duitsland er de laatste maanden op verhard. Het IMF lijkt de laatste maanden akkoord te gaan om de begrotingsdoelstellingen te minderen zodat deze een realistischer zouden worden. Om het met de woorden van Lagarde te zeggen: “In het belang van de Griekse mensen moeten deze onderhandelingen zo snel mogelijk afgerond worden”.

Het grootste probleem lijkt echter Duitse hoek te komen met de Duitse minister van financiën, Wolfgang Schäuble, op kop. Deze ziet een schuldverlichting niet zitten waardoor alle heronderhandelingen met Duitsland en de Eurozone bij voorbaat mislukt zijn. Nochtans is de enige oplossing om de Griekse crisis op te lossen een zogenaamde haircut. Verdere besparingen zijn quasi niet mogelijk en worden zelfs zwaarder om te dragen door de krimpende economie.

De enige andere oplossing, het land volledig onder curatele plaatsten van een regering van Europese technocraten, is onmogelijk door te voeren in het land waardoor er niet veel pistes meer open blijven. Als bijkomend drama is er de vluchtelingencrisis waardoor de Griekse lidstaat volop in de frontlinie staat. De geografische ligging lijkt nog de enigste troef voor Griekenland al is ook deze laatste niet veel meer waard aangezien de grens volledig open staat in de praktijk.

Belangrijke en noodzakelijke hervormingen zoals de pensioenhervormingen, het aanpakken van de corruptie en het correct innen van de belastingen zijn nog steeds niet doorgevoerd waardoor de hoop op een goede afloop snel vermindert. Dit alles is ook merkbaar in de terug gestegen kans op een faillissement voor Griekenland. Dit wordt terug op 57,69% geschat, welke nog steeds beter is dan de 99% eind 2014.

Hoe dan ook zal de eindafrekening voor de Griekse crisis komen. Het is echter te hopen dat dit niet samen zal vallen samen met een verslechterende economische situatie of een escalerende schuldencrisis. In dat geval zou de eurocrisis van 2015 nog maar slechts de voorbode geweest zijn van de mogelijks toekomstige problemen.

Bronnen:

http://welt.de