Deze sector zal met 40 a 96% stijgen in twee jaar als de geschiedenis zich herhaalt!

Als de geschiedenis ons iets leert is het dat ze zich altijd herhaalt. En als de geschiedenis gelijk krijgt, dan staan we voor een stijging van 40 a 96% in de grondstoffensector en de opkomende markten… in slechts twee jaar!

Het is een stelling die Meb Faber oppert na onderzoek over langdurige dalingen in landen en sectoren.

Zijn voorspelling des te interessanter omdat Faber, in tegenstelling tot zijn naamgenoot Marc Faber, niet bekend staat als een ‘goudkever’.

Meb Faber is een valuebelegger en schreef verschillende boeken. Boeken over asset allocatie, de Shiller P/E ratio, het kopiëren van succesvolle beleggers, etc.

… maar niet één boek over goud of zelfs grondstoffen in het algemeen!

En toch komt ook hij nu tot de conclusie dat een belegging in goudmijnaandelen een veelbelovende belegging is op het moment.

Faber onderzocht welk resultaat markten neerzetten in de twee jaar die volgen op een langdurende koersdaling.

“Stel je een elastiek voor. Als je hem lichtjes opspant en loslaat zal hij niet ver vliegen. Maar span je hem volledig op en loslaat, dan schiet hij tot aan de andere kant van de kamer. De geschiedenis suggereert dat we enkele activaklassen omhoog zullen zien schieten.”, aldus Faber.

Faber licht toe: “Als een activa gedurende twee, drie, vier of vijf jaar op rij daalt, dan kan je de volgende twee jaar een gemiddelde stijging van respectievelijk 40%, 60%, 80% en 100% verwachten.”

Zulke langdurige koersdalingen zijn zeldzaam. De voorbije 44 jaar viel het slechts 6 keer voor dat een activaklasse drie jaar op rij daalt.

  • Amerikaanse 30-jarige staatsobligaties daalden van 1978 tot 1981, om de volgende twee jaar met 48% te stijgen.
  • Amerikaanse aandelen daalden van 2000 tot 2003 en stegen de twee jaar daarna met 43%
  • Aandelen exl. VS daalden in dezelfde periode en stegen vervolgens met 69% in twee jaar.
  • Aandelen van opkomende markten daalden in dezelfde periode en stegen met 96% de twee volgende jaren.

Wie goed telt merkt op dat dit slechts vier voorbeelden zijn. De twee andere voorbeelden zijn zich namelijk op dit eigenste moment aan het ontplooien!

Het gaat over grondstofaandelen en aandelen in opkomende markten.

Sectoren die nog langer in een constante daling zitten zijn de goudmijnaandelen, de yen en steenkool. Zij dalen al vijf jaar op rij!

Alle drie hebben ze al indrukwekkende stijgingen achter de rug dit jaar. Steenkool staat 40% hoger, goudmijnen 66%”en de yen steeg met 10%.

Betekent dit dat het te laat is om nog op de trein te springen? Volgens Faber niet, de daling was de voorbije jaren zo groot dat ze nu een grote inhaalbeweging voor de boeg hebben:

“Hoewel de koersstijging in 2016 al groot is, suggereert de geschiedenis dat de elastiek zo hard opgespannen was dat er nog grote winsten zitten aan te komen.”

In 2018 zullen we zien of Faber gelijk krijgt…

Bron: Meb Faber
Foto: Eric (HASH) Hersman