Financieel toezichthouder Luxemburg zat zelf met zijn geld in Panama

Het lijkt een goeie grap te zijn. Zo eentje in de categorie: ‘Dit verzin je niet in het echte leven’. Jawel dus. De Luxemburgse bankentoezichthouder blijkt zelf betrokken te zijn bij off shore constructies.

De man die, namens de overheid, als hoge ambtenaar moet toezien op de financiële transacties en moet kijken dat er geen belastingontduiking wordt gepleegd, blijkt dus zelf mee in het bad te zitten. Al hoeft anderzijds zoiets niet geheel te verbazen. Het zijn ten slotte Luxemburgers…

Claude Marx, vandaag topman bij de toezichthouder, blijkt nu zelf klant te zijn geweest bij Mossack Fonseca, het advocatenkantoor dat sinds de Panama-papers wereldberoemd is geworden.

In een vorig leven werkte Marx bij de tak ‘private banking’ van HSBC in Luxemburg. In 2012 stopte de samenwerking met Mosscack Fonseca. Dat was op het moment dat de huidige bankenwaakhond zijn job bij HSBC verliet.

In totaal duikt de naam van Claude Marx meer dan honderd keer op in de Panama-papers, zo telde Lars Bové van De Tijd. Al in 1994 werkte de bankier constructies uit met Mossack Fonseca, via Panama-routes.

De geloofwaardigheid van Marx staat vandaag onder druk, nu deze historie aan de oppervlakte komt. Twee weken geleden sprak de toezichthouder nog straffe taal. De Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF) eiste ‘openheid van de Luxemburgse banken’.

“De banken mogen klanten niet helpen te frauderen, ook als ze hen wettelijke offshorestructuren bezorgde. Dat de structuur op zich wettelijk is, rechtvaardigt de operaties niet langer”, aldus Marx in zijn huidige rol.

Journalisten vroegen Marx om een reactive over zijn HSBC-verleden. Die kaatste de bal terug. “Ik zou het op prijs stellen als u deze vraag aan HSBC rechtstreeks zou stellen”.

Bij HSBC op hun beurt komt er het standaard antwoord dat de bank ‘nauw samenwerkt met de overheden om fiscale misdaad aan te pakken’.