Deutsche Bank waarschuwt voor rampen in Italië

Deutsche Bank komt met een rapport over de economische en politieke toestand in Italië. De kredietinstelling ziet heel wat problemen opduiken in Zuid-Europa.

Niet alleen een Brexit kan voor turbulentie op de financiële markten zorgen. De Italianen mogen zich in oktober uitspreken over hervormingen van de Senaat. Ook dat kan problemen genereren.

Als Premier Matteo Renzi er zijn hervormingen niet doorkrijgt, dan valt volgens Deutsche Bank de Italiaanse Regering. Het Zuiderse land komt dan in een politieke chaos terecht zoals we die kennen uit het Berlusconi-tijdperk.

Het is inderdaad een feit dat regeringen in Italië het doorgaans niet lang uitzingen. Renzi, een sociaaldemocraat, voert tal van hervormingen door om de economie in Italië er weer bovenop te krijgen.

Dat is broodnodig. Cijfers tonen aan dat in de laatste vijftien jaren Italië geen enkele stijging van de arbeidsproductiviteit kende.

Sinds 1995 is het reële BBP er gestegen met slechts 9,8 procent. Ter vergelijking: In de Europese Unie bedroeg de stijging bijna 33 procent. De competitiviteit van Italië is dus rampzalig.

De overheidsschuld is daarnaast bijzonder hoog en zit vandaag nog op 140 procent van het Bruto Binnenlands Product.

Daarbij komt dat de bankensector bijzonder wankel is. Heel wat kredietverleners zijn blootgesteld aan grote hoeveelheden van toxische leningen.

Vooral in Zuid-Italië maken rommelkredieten aanzienlijke aandelen uit van de banken-balansen. Geschat wordt dat Italië mogelijk voor 300 miljard euro aan leningen moet afschrijven.

Ook het aanpakken van fraude blijft een lastige zaak in Italië. Pijnlijk is trouwens dat de miljonair-ondernemer Renato Soru, bekend als oprichter van Tiscali, en (ex-)partijgenoot van Renzi, vorige week nog werd veroordeeld tot drie jaar cel wegens belastingfraude. Soru is (voorlopig nog) Europees Parlementslid.

Bron: Business Insider