NBB positief én negatief

De economische vooruitzichten van de Nationale Bank van België zijn gemengd.

De centrale bank van ons land voorziet dit jaar een groei van 1,3%. Daarmee blijft ze bij haar eerdere prognoses ondanks de negatieve impact van de aanslagen. Zonder de dramatische gebeurtenissen in Brussel zou de economische groei van ons land over het eerste kwartaal 0,3% bedragen hebben i.p.v. 0,2%. Ook de komende kwartalen zal de impact nog ietwat voelbaar blijven.

Voor 2017 en 2018 voorspelt de NBB een groei van respectievelijk 1,5 en 1,6%.

De groei in ons land blijft wel achter op die van de gehele Eurozone. Daar verwacht men dit jaar reeds een groei van 1,6% en de volgende twee jaren 1,7%.

Jan Smets, de gouverneur van de Nationale Bank, is vooral te spreken over de jobcreatie. Hij voorziet de komende jaren maar liefst 140 000 extra werkplekken.

Die stijging van de werkgelegenheid komt er door de deelname aan het economisch herstel in de Eurozone maar ook zeker door de inspanningen van de regering om de concurrentiekracht op te drijven en de loonkosten te verlagen.

Negatief vindt Smets dan weer de hoge inflatie in ons land. Ook al bereiken we daar makkelijk de doelstelling van de ECB (‘net geen 2%’) in tegenstelling tot de andere Eurolanden, deze inflatie is niet zo’n goed nieuws voor onze economie. Ze is namelijk vooral te wijten aan hogere belastingen en weinig concurrentie in sommige segmenten van de dienstensector. Door deze inflatie zal bovendien de loonkost weer naar omhoog gaan door de automatische indexering van de lonen. Op die manier kunnen de inspanningen om de concurrentiekracht te verhogen worden tenietgedaan…

Verder zijn de overheidsfinanciën ook niet meteen iets om fier op te zijn. De NBB voorspelt een begrotingstekort van 2,8% van het bbp dit jaar en 2,4% in 2017 en 2018. Aan Europa werd echter beloofd in 2018 te landen met een begroting die ‘structureel in evenwicht’ is. Dat wil zeggen dat er maximum een tekort van 0,4% mag zijn. 2% nog te vinden, met andere woorden, oftewel 8 à 9 miljard euro. Er zullen extra maatregelen moeten genomen worden!

bron : http://www.tijd.be

foto : http://decommunitygent.be