Peilingen VK voorspellen niet veel goeds!

Op donderdag 23 juni trekken de Britten naar de stembus. Niet om een nieuw parlement te kiezen of nieuwe lokale besturen maar die dag staat het befaamde Britse referendum rond het lidmaatschap van de EU op het programma.

Het Verenigd Koninkrijk heeft altijd al moeite gehad met de bemoeienissen vanuit Brussel. Ze konden al heel wat uitzonderingen bekomen op EU-regels, zo mogen zij bijvoorbeeld hun munt, de pond, behouden, maar een grote beweging vraagt om een brexit, een ‘exit’ uit de Unie.

Premier David Cameron beloofde, mits enkele toegevingen van de EU, het kamp vóór een lidmaatschap van de EU te steunen. Na onderhandelingen mag het Verenigd Koninkrijk zich distantiëren van allerlei regelgeving en instanties van Europa en toch mogen ze lid blijven, wat heel wat voordelen oplevert. Met dit akkoord op zak wil Cameron graag campagne voeren tegen de brexit.

Een uitstap uit de Unie zou heel wat economische schade opleveren voor Europa, maar vooral voor het VK. De Londen School of Economics raamt de impact op het BBP van het land tussen 1,1 en 3,3%, afhankelijk van welke nieuwe overeenkomsten met Europa kunnen afgesloten worden. Bij een Brexit zullen er nieuwe handelsovereenkomsten moeten worden afgesproken. Die zullen uiteraard leiden tot handelsbelemmeringen. Europa zal zich hier niet te soepel willen opstellen als voorbeeld naar andere landen toe. De meeste economen zijn het eens met de sombere voorspellingen rond gevolgen van een brexit.

Ook de kant die supportert voor een totaal onafhankelijk Verenigd Koninkrijk telt prominente namen in de rangen, de minister van justitie, Michael Gove, bijvoorbeeld en de vorige burgemeester van Londen, Boris Johnson.

Sinds kort staat er iemand anders aan het hoofd van de miljoenenstad. Burgemeester Sadiq Khan raadde de bevolking aan voor Europa te kiezen.

Hoewel de peilingen tot voor kort altijd een mooie voorsprong gaven aan de pro-Europese campagne, is nu het omgekeerde het geval. Verschillende onderzoeksbureaus gaven de laatste dagen enkele procenten voorsprong aan de brexit.

Het referendum van (zeer) binnenkort is bindend en belooft spannend te worden. De pond leverde al heel wat in en de markten zijn zenuwachtig.

bronnen :

http://www.tijd.be

http://tv.tijd.be

foto : http://kentaccountantsblog.com