Bedrijven kopen voorraad bitcoin om cybercriminelen te betalen

Bitcoin is dé revelatie in de financiële wereld de voorbije acht jaar. En hoewel de munt niet langer alleen gebruikt wordt door nerds en hackers, is het nog steeds het favoriete betaalmiddel bij deze laatste groep. Bedrijven die snel computerinbraken willen oplossen kopen nu bitcoin om snel te voldoen aan eisen van hackers.

We hebben het over aanvallen met ‘ransomeware’: virussen die je harde schijf versleutelen en losgeld vragen om je terug toegang te geven.

Meestal gaat het om enkele tientallen euro, maar het bedrag kan hoger oplopen. De betaling moet gebeuren met bitcoin om de hackers hun anonimiteit te bewaren.

De voorbije jaren hebben zo honderden individuen, scholen, politiekantoren, ziekenhuizen, etc. bitcoin gekocht om terug toegang te krijgen tot hun computer.

Maar opmerkelijk is dat sommige bedrijven nu een voorraadje bitcoins aanleggen om snel te kunnen reageren op dergelijke aanvallen op hun computersystemen.

De kostprijs van een trage oplossing kan voor een bedrijven al snel veel hoger liggen dan het losgeld dat de hackers vragen.

Een onderzoek bij 250 middelgrote en grote bedrijven in het Verenigd Koninkrijk toont aan dat 33% een voorraad bitcoin aanleggen voor het geval ze slachtoffer worden van ransomware.

Hoeveel geld bedrijven in bitcoin aanhouden is moeilijk in te schatten, maar als dit Brits onderzoek een goede indicator is kan dit serieus oplopen…

..35% van de grote bedrijven zijn namelijk bereid om meer dan 50.000 pond te betalen om terug toegang te krijgen tot belangrijke bedrijfsgegevens!

Hoewel frequente back-ups de beste bescherming bieden tegen dit soort virussen, geeft 48% van de Britse bedrijven toe geen dagelijkse back-ups te maken.

In dat geval is de enige oplossing overgaan tot de betaling van het losgeld. Ransomware versleutelt je harde schijf met sterke encryptie en het kan jaren duren om de sleutel te ontdekken, als dat überhaupt mogelijk is.

Hoe zit het met jouw kostbare gegevens? Maakt u regelmatige backups? En heeft u al een voorraadje bitcoin voor noodgevallen?

Bron: Technologyreview
Foto: Christiaan Colen