ECB koopt vanaf vandaag bedrijfsobligaties

De Europese Centrale Bank is nog lang niet uitgeraasd. De kwantitatieve versoepeling van het monetaire beleid gaat vandaag nog een versnelling hoger. Vanaf nu zijn bedrijfsobligaties aan de beurt.

In de vorige jaren heeft de ECB al waarlijk alles geprobeerd om de economie en de inflatie te doen heropleven. Eerst waren een goedkope leningverschaffingen, zoals de LTRO-operaties. Die bleken geen succes.

Vervolgens ging de ECB van start met het massaal opkopen van staatsschulden. Dit mag volgens de verdragen van Maastricht niet rechtstreeks, dus gebeurde dit via omwegen. Onrechtstreeks werd de staatsschuld opgekocht door massaal overheidsobligaties, met vaak rommelstatus, in te kopen. In ruil verschafte de ECB aan landen dan vers geld.

Dit hele beleid is een grote fiasco. De inflatie blijft in de Eurozone flirten rond de nul procent en het risico op deflatie is niet uitgesloten. De hele geldcreatie heeft dus niets veranderd. De ECB weet echter van geen ophouden.

Vanaf vandaag, woensdag 08 juni, wordt gestart met het opkopen van bedrijfsobligaties. In totaal zal de Centrale Bank in Europa iedere maand voor 20 miljard euro aan bedrijfspapier inslaan.

Op deze manier wil de Europese Centrale Bank vers geld in de economie pompen. Heel wat multinationals, zullen hiervan profiteren.

De grote vraag blijft echter of deze nieuwe stap van de monetaire versoepeling wel effect zal hebben. Het transmissiemechanisme blijft haperen. Veel bedrijven, zo voorspellen wij, zullen het verse geld – wat in feite gratis leningen zijn – niet gebruiken voor duurzame, ‘echte’ investeringen.

Het geld zal voornamelijk gebruikt worden om eigen aandelen terug in te kopen en om vastgoed aan te kopen, zodat niet langer gehuurd moet worden. Het effect op de reële economie zal op korte termijn dan ook miniem zijn.

Zowat iedere analist en econoom beseft dit. Behalve de club wereldvreemden bij de Europese Centrale Bank én het gros van de Europese politici lijkt dit niet in te zien. Waanzin.