Opkoop bedrijfsobligaties door ECB: Zo loopt het uit de hand

Vandaag startte de ECB met het opkopen van bedrijfsobligaties. Maandelijks worden nu al voor 80 miljard euro aan staats- en bedrijfsobligaties opgekocht. Als de ECB zo verder gaat bezit men weldra alle obligaties.

De Europese centrale bank koopt nu al het equivalent van 55% van alle obligatie-uitgiften!

Zelfs bij de Fed, die al langer opkoopprogramma’s leidt, is dit cijfer nooit boven de 15% gestegen.

Met kapitalisme heeft dit natuurlijk nog maar weinig te maken. Een centraal orgaan dat de economie probeert te sturen, dat is een typisch kenmerk van een socialistische planeconomie.

En zoals elke socialistische maatregel zal ook dit beleid tot een catastrofe leiden.

De negatieve effecten zijn te talrijk om op te noemen. We beperken ons tot de voornaamste.

Zoals wel vaker bevoordeelt het beleid van de centrale bank de grote jongens. Vandaag kocht de ECB bijvoorbeeld obligaties van AB-Inbev, Siemens, Renault, Generali en Telefonica.

Kleine en middelgrote bedrijven vallen zoals wel vaker uit de mand. En het zijn net die kleine ondernemingen die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de werkgelegenheid!

Ook bedrijven met weinig of geen schulden worden opnieuw afgestraft. Onverantwoord omgaan met je geld wordt gestimuleerd.

Een ander probleem is dat grote financiële spelers steeds moeilijker hun geld op een veilige manier kunnen parkeren. De rendementen van de veiligste beleggingen gaan steeds verder onder nul.

Pensioenfondsen moeten strikte regels volgen en kunnen niet zomaar overal in beleggen. Zij zijn dikwijls verplicht om een negatief rendement te aanvaarden.

Wie de komende jaren op pensioen gaat kan zo wel eens voor een onaangename verrassing komen te staan.

Instelling die wel kunnen kiezen in welke beleggingen ze hun geld parkeren gebruiken twee opties… de ene al slechter als de andere.

Ofwel beleggen ze in obligaties met een hoger risico om een betere rente te krijgen. Ofwel slaan ze fysieke bankbiljetten op in kluizen.

Grote verzekeraars ontvangen elke dag vragen van instellingen die hun cash geld willen verzekeren tegen brand en diefstal.

Maar het grootste gevaar blijft het risico op een eventuele hyperinflatie. Voorlopig is dat gevaar uitgebleven omdat al het versgedrukt geld amper uitgeleend wordt.

Maar door de grotere hoeveelheid geld die nu in omloop is, kan de inflatie snel uit de hand lopen eens dit geld begint te circuleren.

Het spijtige aan de hele zaak is dat wanneer dit gebeurt de schuld opnieuw in de schoenen van het kapitalisme en de vrije markt geschoven zal worden, terwijl in werkelijkheid de centrale bank de hoofdverantwoordelijke is.

Bronnen: FD, Twitter, Reuters
Foto: Publiek domein