Opgepast! India koerst af op problemen.

Raghuram Rajan was een van de prominente economen die in de tweede helft van vorig decennium aan de alarmbel trok en zodoende de economische en financiële crisis correct voorspelde.

Sinds half 2013 is Rajan aangesteld als Centraal Bankier van India. Nu gaat er een schok door de financiële wereld in dat land, omdat de econoom aangeeft snel te zullen opstappen.

Eind september loopt het mandaat van de voormalige chief economist van het Internationaal Monetair Fonds af. De expert, die in het verleden doceerde aan de Universiteit van Chicago, geeft aan terug te willen keren naar de academische wereld.

Het gaat hier echter niet zomaar om een persoonlijke beslissing van Rajan. Aan de beslissing ligt, volgens veel kenners, een veel diepere oorzaak ten grondslag.

Met beschuldigende vinger wordt gewezen naar de politiek. Het zou al een tijdje niet meer geboterd hebben tussen de baas van de Indiase Centrale Bank en de regering.

Volgens prominente leden van de Bharatiya Janata-partij, de heersende fractie in India, zou Rajan de economie om zeep helpen door zijn strenge beleid, zo weet The Financial Times.

Vooral de spreekbuizen van de industrie en financiële markten lieten in het weekend van zich horen. Zij betreuren de beslissing aangaande het vertrek.

In de jaren dat Rajan de RBI leidde, schroefde hij de inflatie in India drastisch terug. Zijn beleid deed sterk denken aan dat van de conservatieve Paul Volcker in Amerika destijds.

In 2012 bedroeg de inflatie nog 12 procent. Vandaag is de geldontwaarding met de helft afgenomen, tot zo’n 6 procent van het BBP.

In India maken ze zich op om de wonden te likken in de komende dagen. Maandag zal de Rupee, naar alle verwachting, een felle duik maken.

Wie de opvolger wordt van Raghuram Rajan is nog niet duidelijk. Indien de politiek zich bemoeit met de zaak, en daar een regerings-poppetje zet, dan kan je er gif op innemen dat de inflatie in India weer een nieuwe opstoot zal kennen.