Politicus doodgeschoten. Hoera voor de beurzen!

Donderdag, in de late namiddag, werd het socialistische parlementslid Jo Cox doodgeschoten. De Britse politica groeide postuum uit tot een symbool tegen de ‘Brexit’.

Ondanks dat Cox een vrij onbekend parlementslid was – zeker op het Europese toneel kende niemand haar – heeft haar dood wel heel wat gevolgen.

1. In de opiniepeilingen is het ‘leave-kamp’, dat voorstander is van een uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, de laatste weken aan kop gekomen. De winst bedroeg in sommige enquêtes wel tien procent.

Twee bevragingen zijn zondag 19 juni gepubliceerd. In beide peilingen is ‘remain’ opnieuw aan de leiding komen te staan. De moordenaar van Cox blijkt een psychiatrisch geval te zijn die pleitte voor een soeverein Groot-Brittannië.

De moord wordt dan ook aangewend om de angst voor een ‘Brexit’ te voeden. Dit lijkt nu, afgaande op de eerste peilingen te lukken.

2. De gokkantoren verlaagden na de moord op Cox de kansen op een ‘Brexit’ aanzienlijk. Bij elkaar opgeteld zakte bij de bookmakers de kans op een uitstap van het VK uit de Unie, van 44 naar 38 procent. Grote winnaar is opnieuw het ‘Remain-kamp’ dus.

3. Ook op de financiële markten werd, hoe cynisch en morbide het ook mag klinken, positief gereageerd op de dood van Cox.

De koers van de grootste Italiaanse bank schoot al 5 procent naar boven op vrijdag. De kans op een Brexit nam immers af, wat goed is voor de Zuid-Europese landen.

Ook de tienjaarsrente die Griekenland betaalt daalde na de berichten over de dood van Cox. Bijzonder luguber, inderdaad. De Grieken zijn arm, maar niet dom.

1+1 = 2. De dood van Cox verhoogt de kans op verlengd lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk. Dit verhoogt op zijn beurt de stabiliteit in de Europese Unie en verhoogt de kans dat alles bij het oude blijft in Europa. Dus de Grieken en Italianen moeten zich dan geen zorgen maken.

De markten zijn amoreel, dat is na vrijdag wel duidelijk.