Bitcoin “uitvinder” totaal ongeloofwaardig

Eerst claimt hij de uitvinder van bitcoin te zijn, na de nodige kritiek trekt hij in een nogal emotionele verklaring de conclusie dat hij niet de moed heeft (om wat eigenlijk?) en nu wilt hij “zijn uitvinding” patenteren.

De Australische zakenman Craigh Wright lijkt de nodige narcistische trekjes te vertonen. Of hij echt de uitvinder van de bitcoin is wordt nog steeds zwaar betwijfeld, maar hij heeft in ieder geval de ballen weten te groeien om de digitale munt te willen patenteren.

Daar gaat eigenlijk direct zijn betrouwbaarheid mee ten onder. De bitcoin community gaat prat op het feit dat de munt niet door 1 iemand of 1 bepaalde instelling uitgegeven wordt. Wat doet een patent? Het geeft iemand een geldelijk alleenrecht.

Wright is volgens persbureau Reuters nu druk bezig met het patenteren van “zijn uitvindingen”. De Australiër heeft onder meer een patent aangevraagd op een techniek die veilig online betalen mogelijk maakt. Een ander patent gaat over het beheer van een besturingssysteem.

In totaal zou Wright 400 patenten willen aanvragen. Hij hoopt daardoor op den duur 1 miljard dollar te verdienen. Want als Wright het ergens om te doen is dan is het wel geld verdienen.

Totaal ongeloofwaardig dat hij de uitvinder van de techniek zou zijn, niet zeggende dat het niet zo is of geen rol heeft gespeeld in de oprichting, maar bewijs ontbreekt nog steeds en in zijn eentje zou hij het sowieso nooit hebben kunnen bewerkstelligen.

Wright zet in ieder geval een slappe vertolking van een uitvinder neer. Volgende woorden kwamen van zijn website toen hij in mei de druk niet meer aan kon:

I don’t want money, I don’t want fame, I don’t want adoration, I just want to be left alone

We mogen hem dus in ieder geval een leugenaar noemen.

Wright bekende begin mei de uitvinder van de bitcoin te zijn. Aan onder meer de Britse omroep BBC gaf hij hiervoor “technisch bewijs”. Hij ondertekende als bewijs een blogpost met dezelfde cryptografische handtekening als Satoshi Nakamoto, de onbekende uitvinder van de bitcoin. Experts stellen echter dat hij deze handtekening makkelijk had kunnen kopiëren.

Als Wright de patenten toegewezen krijgt, kan dat gevolgen hebben voor de verdere ontwikkelingen van de bitcoin en de daaraan gelieerde blockchain-technologie. Een technologie die over 5 jaar niet meer uit de wereld weg te denken is en miljarden, zo niet biljoenen, waard zal zijn.

Bronnen: Reuters, ARS Technica, NOS