Zilver maakt ongelooflijke sprongen

Zilver sprong vandaag 3,6 procent hoger tot 19,40 dollar per ounce. Het edelmetaal, dat deze week meer dan 8 procent is gestegen, is op weg om zijn beste wekelijkse prestatie neer te zetten sinds augustus 2013. Het steeg dit jaar aanzienlijk, van een dieptepunt van 13,50 dollar per ounce aan het begin van januari, tot 19,40 dollar per ounce vandaag. Dat is een winst van een grove 43 procent op slechts 6 maanden tijd.

FX Empire Analist Barry Norman vindt het jammer dat zilver vaak over het hoofd wordt gezien bij de edelmetalen, zeker gezien het feit dat het een van de best presterende is. Het betreft in de breedte het meest bruikbare metaal dat beweegt tussen de vraag naar edelmetalen en de vraag naar industriële metalen. Er zijn dan ook verschillende redenen aan te dragen waarom de zilverprijs in de toekomst nog hoger zal gaan.

De Fed

Een renteverhoging tijdens komende FOMC vergadering in juli is volledig van tafel. In feite is elke renteverhoging hoogst onwaarschijnlijk komend jaar, zeker in de nasleep van Brexit. Er zijn ook verschillende analisten die menen dat er weer verruimend op zal worden getreden. Voor zilver een heugelijke boodschap.

Aanbodzijde

Zilver kent een beperkt aanbod. Net als zijn grote broer goud wordt het maar in beperkte mate geproduceerd. Voor elke gram goud wordt er slechts 10 gram zilver gemijnd en in enkel dat opzicht alleen al is het aantrekkelijk geprijsd. De jaarlijkse zilverproductie zal dit jaar daarnaast voor het eerst sinds 2011 af gaan nemen. Volgens CPM Group zal de jaarlijks output tegen het einde van 2016 dalen met 2,4 procent, tot minder dan 785 miljoen ounces.

Industriële vraag

De industriële vraag daarentegen wordt enkel groter. Zilver wordt gebruikt in werkelijk allerlei producten, van medicijnen tot laptops tot aan zonnepanelen, waarbij die laatste de grootverbruiker is. In elk zonnepaneel wordt zeker 20 gram verbruikt. En met het nieuws dat GTM Research de Amerikaanse zonne-industrie in 2016 ziet groeien met 119 procent is zeker dat zilver schaarser aan het worden is.

Verkoop van zilveren munten

De verkoop van zilveren munten wereldwijd loopt storm. De verkoop van de Amerikaanse Silver Eagle munt van 1 ounce stijgt in rap tempo. Zo’n 4,5 miljoen munten werden er in mei verkocht, dat komt in verkopen neer op de beste maand mei in 30 jaar tijd. Van januari tot en met mei bereikte de US Mint ook een omzet van 23,4 miljoen, een stijging van 38 procent op jaarbasis (YOY).

Goud / zilver ratio

Brokerage firma Weeden & Co is van mening dat het metaal binnen de komende acht weken de 21 tot 22 dollar zal bereiken, vooral gezien de trend van de goud / zilver ratio. Wanneer de goudprijs constant zou blijven en de ratio zijn daling zal blijven continueren, van huidige 70 richting de 60, zou dit een zilverprijs geven van 22 dollar per ounce. Wanneer de goudprijs zou stijgen zou dat echter nog hoger liggen.

Veilige haven

Tenslotte wordt zilver net als goud gezien als een veilige haven. Daarom beweegt de prijs vaker omgekeerd evenredig met economische- en marktontwikkelingen, maar wanneer de economie aantrekt, trekt ook de zilverprijs weer aan wegens de industriële bruikbaarheid. The best of both worlds dus.

Bronnen: Bloomberg, Money Morning, Investing, FX Empire, Barrons

 

Wat is nu de beste manier om zilver te kopen?

monsterboxHet is cruciaal om te gaan voor fysiek zilver.

Opteer echter niet voor baren, want dan betaal je 21% BTW die je straks niet kan recuperen als je wil verkopen.

Ga voor munten waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Kiezen voor de Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers is een goede optie.

Goud999 biedt deze Monsterbox tegen een scherpe prijs aan momenteel.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

De Philharmoniker is één van de populairste beleggingsmunten in Europa.

Meer info is te vinden op de site van Goud999