Proficiat: Balans ECB weer op ‘crisisniveau’

“Zijn ze weer hoor!”, zien we u al denken. Ja, de Europese Centrale Bank (ECB) houdt ons bezig bij Beurs.com. En daar zijn genoeg redenen voor.

Kijken we eens naar de balans van de ECB, dan zien we dat er gedonder aankomt. Door het gigantische opkoopprogramma van de centrale bank, groeit het balanstotaal weer snel aan.

De Bundesbank laat zich in Duitsland weer van haar wispelturige kant zien. De BuBa ging in de laatste crisisjaren regelmatig door de slappe knieën.

De bank sputterde wat tegen, maar ging uiteindelijk toch altijd akkoord met het beleid van de Europese zotskappen.

Nu plots zien ze bij de Bundesbank het licht weer. De Duitsers roepen op om het beleid snel te normaliseren. Jammer voor hun, maar dat zal dus net niét gebeuren.

Twee maanden geleden besliste de ECB nog om haar opkoopprogramma verder op te drijven.

Nu worden niet langer alleen staatsobligaties overgenomen, maar worden ook bedrijfsobligaties ingeslagen. Alles om de boel toch maar drijvende te houden… 80 miljard euro extra, per maand, wordt nu minstens in omloop gebracht.

Gevolg? De balans van de Europese Centrale Bank staat weer op ontploffen. Concreet: Een waarde van 3.109.588.000.000 euro staat er nu geparkeerd in de toren van Frankfurt.

Maar ach, er is voetbal en wielrennen op televisie en we wapperen met vlaggetjes, dus alles gaat goed.

Ter vergelijking: De balans is nu opnieuw zo groot als in volle (euro)crisis. Wat ook meteen het bewijs levert dat de (euro)crisis eigenlijk nooit over was.

Bron: Die Welt