Hoe het Westen de Krim stilzwijgend heeft erkend als Russisch grondgebied

Deze week kondigden de EU en de VS met klaroengeschal aan dat de sancties tegen Rusland met minstens zes maand zullen worden verlengd, tot januari 2017.

De aanleiding van de sancties was de annexatie van de Krim door de Russen, na een putsch van pro-Europese samenzweerders die de gematigde regering in Kiev hadd omver geworpen.

De sancties waren tweeledig. Economische sancties tegen Russische bedrijven, politici en diplomaten, en politieke sancties tegen Russische activiteiten op de Krim. Zo kan een inwoner van de Krim met een Russisch paspoort geen visum krijgen voor de Europese Unie, en worden alle Westerse investeringen in de regio bevroren.

Op die manier hoopt het Westen dat de Krim, bestaande uit hoofdzakelijk etnische Russen, tot inkeer komt en er alsnog voor kiest om Kiev trouw te blijven.

Maar wat blijkt? Steeds meer Westerse bedrijven proberen onder de mediatieke radar toegang te verwerven tot de Krim, vaak met stilzwijgende toestemming van hun overheden.

Zo zijn Franse wijnboeren stiekem actief om de eeuwenoude Krimse wijncultuur uit te bouwen.

Deze week kwam aan het licht dat Coursera, een Amerikaans bedrijf dat online opleidingsmodules verkoopt, de toestemming van de Amerikaanse overheid heeft gekregen om haar activiteiten in de Krim te hernemen.

Twee dagen nadat de VS de sancties met de nodige bombarie verlengde…

Dat Coursera een expliciete uitzondering krijgt op het economische embargo is niet onverwacht. Er kwam veel druk uit de academische wereld om onderwijs (zoals gezondheidszorg) expliciet uit te sluiten van het sanctiepakket. Zo ver is het niet gekomen, maar het ziet ernaar uit dat de VS wel individuele uitzonderingen zal toestaan aan bepaalde educatieve dienstverleners.

Deze ad hoc uitzonderingspolitiek zal verder druk zetten op de economische sancties. Zo voelen bedrijven als Valve, Apple, Google en Hewlett-Packard zich te kort gedaan. Men kan immers stellen dat hun producten en diensten ook in zekere mate binnen de educatieve sfeer behoort.

Zo zijn niet alleen de rekeningen, maar ook de assets van Google AdSense en Google Play in de Krim bevroren, terwijl je met die technologie de app van Coursera kan downloaden. Nu worden consumenten in de Krim gedwongen om die content te downloaden via Google’s grootste concurrent, het Russische Yandex.

Dat is opmerkelijk: men wil de Krim binnen de Westerse invloedssfeer houden, maar men verbiedt Westerse bedrijven om activiteiten te ontwikkelen in de regio, waardoor Russische concurrenten van die Westerse bedrijven een monopolie op die dienstverlening krijgen.

Kortom: de economische sancties missen elke zin voor tact en realiteit. Bovendien insinueert de ad hoc uitzonderingspolitiek van de Amerikanen dat inwoners van de Krim voor de wet Oekraïeners zijn, maar wat onderwijs en gezondheidszorg betreft, toch Russen zijn?

Bron: Kommersant

Foto: quapan