Virtuele munten als alternatieve belegging?

Zijn virtuele munten een goed alternatief voor “echt” geld ter diversificatie van je beleggingsportefeuille of laat je ze beter links liggen? De forse koersstijgingen doen vele beleggers alvast watertanden. Toch waarschuwt de Belgische financiële toezichthouder, de FSMA, nogmaals voor de risico’s en gevaren die gepaard gaan met het virtuele geld.

Voorstanders van virtuele munten, waarvan de Bitcoin ongetwijfeld de meest bekende is, laten geen moment onbenut om de voordelen in de kijker te plaatsen. Deze zijn dan ook niet helemaal te verwaarlozen en hebben wel degelijk hun waarde. Zo worden Bitcoin niet uitgegeven door centrale banken en kan deze dus niet door hen worden beïnvloedt als deel van het monetair beleid. Geld bijdrukken en op die manier meer inflatie creëren is bij de virtuele munten niet aan de orde. De Bitcoin is overigens een globale munt, niet gelinkt aan enig land, en dus internationaal verhandelbaar.

Transacties met virtuele munten zijn eveneens razendsnel en met enkele muisklikken uitgevoerd tussen de diverse partijen. Bij deze transacties is overigens geen derde partij, vaak een bank, nodig en is daarom volledig gratis wat bij traditionele bemiddelaars vaak anders is. Tot slot is een veel genoemd voordeel de anonimiteit en privacy die met de verhandeling van virtuele munten gepaard gaat. Dit brengt echter ook kritiek met zich mee als zouden virtuele munten een populaire manier zijn om zwart geld wit te wassen wat ons naadloos brengt bij de nadelen en gevaren van virtuele munten waar de FSMA in een recent persbericht nogmaals de nadruk op legde.

Gezien het feit dat alle handel en beheer verloopt via online platforms bestaat het gevaar dat deze gehackt worden en je dus al je virtuele munten kunt verliezen. Dit hackingsgevaar bestaat ook bij de traditionele banken maar naast het feit dat deze toch een zwaardere beveiliging voorzien heeft men daar ook de zekerheid van de depositogarantie van 100 000 euro, gewaarborgd door de staat.

Ook hebben de toezichthouders nog geen formele goedkeuring gegeven en bestaat er dus een frauderisico voor de investeerders. Ook is de wisselkoers vele malen volatieler dan deze van traditionele munten en kan men dus op korte tijd forse verliezen oplopen. Ook zijn virtuele munten, in tegenstelling tot de traditionele, niet erkent als wettelijk betaalmiddel en moeten ze dus niet worden aanvaard. Wel zien we steeds meer bedrijven die Bitcoins aanvaarden als betaalmiddel.

Ondanks de niet te verwaarlozen voordelen let men dus beter op als men omgaat met virtuele munten aangezien de risico’s zich op verschillende gebieden voordoen. Toch hoeft dit de dynamische belegger er niet van te weerhouden een kleine fractie van zijn portefeuille als diversificatie in virtuele munten te beleggen.

Bron: Moneytalk

Foto: Bitcoinspace.net