Positief banencijfer stuwt beurzen

De Europese aandelenbeurzen laten vandaag opnieuw hogere standen zien, waarmee de winsten van voor het weekeinde verder werden uitgebouwd. Het sterke Amerikaanse banencijfer van vrijdag blijft zorgen voor een positief sentiment bij beleggers.

In juni kwamen er in de VS 287000 nieuwe banen bij, ver boven de verwachting van 175000. Het banencijfer is belangrijk omdat na het slechte cijfer van mei de Fed besloot dat de rentetarieven ongewijzigd bleven. Het getal werd gezien als een reactie op de slechte cijfers van mei dat ook nog eens werd bijgesteld naar 11000 in plaats van het al bijzonder lage 38000.

Door dit soort onevenwichtige cijfers kun je jezelf afvragen of alles wel klopt. Hebben we ooit in een maand zo’n gigantische ommekeer gezien in banencijfers? Van 11000 naar 287000. Het is in ieder geval een goede demonstratie van het gebruik van voortschrijdende gemiddelden. Het gemiddelde van de laatste twee maanden is iets minder dan 150000 nieuwe banen, nog steeds een belabberd cijfer.

Toch explodeerden aandelen na bekendmaking van deze cijfers. De beurzen in New York toonden vrijdag flinke winsten, de S&P 500-index overschreed zelfs even zijn hoogste slotniveau ooit. De verliezen door de Brexit zijn op Wall Street inmiddels weer helemaal goedgemaakt.

Vooral banken waren weer in trek door de veronderstelling dat de Fed nu eerder met een rentestap zal komen. Goldman Sachs en JPMorgan behoorden tot de sterkere stijgers in de Dow Jones met winsten tot 2,3 procent. Later deze maand vindt een beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank plaats. Er wordt niet verwacht dat deze maand al de rente wordt verhoogd maar sommigen zijn van mening dat dit nog wel voor het einde van het jaar kan gebeuren.

Die kans kan echter behoorlijk klein worden geacht. De data die gebruikt wordt om te denken aan een renteverhoging blijft tegenvallen en lijkt zelfs ongeloofwaardig. Maar zo lang de markt meent dat er niets aan de hand is duurt het feestje voort. Na de Amerikaanse verkiezingen in november zou men echter zo maar voor verrassingen kunnen komen te staan. Tot die tijd zullen de markten zich waarschijnlijk relatief rustig houden.

Bronnen: CNBC, Z24, Wall Street Journal