Europese bankenstresstest: bevestiging van Italiaanse problemen?

Mario Draghi, president van de Europese centrale Bank zag er deze week tijdens de persconferentie zichtbaar uitgeput uit. Dit grotendeels veroorzaakt door de Italiaanse bankproblemen welke de gehele Eurozone in de problemen kan brengen.

Waar de bankproblemen in Griekenland nog te controleren vielen zijn deze bij de Italiaanse banken van een andere grootorde. Een escalatie van deze zou de Eurozone dan ook direct in een zeer slechte positie brengen waarbij het niet ondenkbaar is dat Duitsland de geldkraan wel degelijk zou dicht draaien.

Het grootste probleem zit hem opnieuw in slechte kredieten die niet of nauwelijks terug te vorderen zijn. Deze leningen, meestal samengevat onder de noemer “NPL’s” zijn leningen met een achterstand van minimaal 3 maanden. Deze zorgen voor een instabiliteit van de banken welke op deze manier gevoeliger worden aan externe schokken en overkop kunnen gaan.

De kredieten welke problemen veroorzaken in de Italiaanse financiële wereld zijn reeds jaren bekend maar werden steeds vooruit geschoven. Het voorstel van Draghi bestaat eruit om een soort markt te creëren waar deze verhandeld kunnen worden om op deze manier de balansen op te kuisen. Het is vanzelfsprekend dat een dergelijke markt het vertrouwen moet genieten van de beleggers.

Niet enkel in Italië maar ook in andere Zuiderse landen is het aandeel van slechte leningen te hoog waardoor de stabiliteit in het gedrang komt. In Italië is dit ongeveer 18%, Ierland 15%, Portugal 13% en koploper Griekenland 35%. Spanje daarentegen is dit opvallend genoeg slechts 6,3%. Voor Duitsland, de grootste economie van Europa is dit ongeveer 2,3%.

Draghi wil dit alles het liefst regelen via een markt waarbij de kredieten geregeld kunnen worden. Een alternatief zou erin kunnen bestaat om een reddingsplan uit te rollen gebaseerd op het Amerikaanse TARP-programma. Dit zou opnieuw honderden miljarden euro’s vereisen bovenop de reeds bestaande programma’s.

De aankondiging van een dergelijk programma is niet toevallig aangezien komende vrijdag de resultaten zullen bekend geraken van de Europese stresstesten van de banken. Voornamelijk de Italiaanse banken dreigen hier zware averij op te lopen met honderden miljarden aan slechte kredieten. Op zich zijn dit enkel resultaten waaraan geen rechtstreeks gevolgen gekoppeld zijn. Het is echter wel een indicator in welke richting dit alles zal evolueren en in welke mate de ECB zal moeten ingrijpen. Of liever gezegd wat de ECB nog kan uitrichten in sommige gevallen.

Tijdens de Griekse crisis kwam er reeds zwaar protest van diverse andere Eurolanden waarbij onder andere Duitsland zich zeer hard opstelde ten opzichte van de Grieken. De kans dat de Duitsers bij de Italiaanse problemen plots vrijgevig zullen zijn is ondenkbaar. De vraag die op ieders lippen ligt is dan ook wie Italië wel zal redden bij een escalatie?

Bronnen:

http://www.reuters.com

http://welt.de