Binnen enkele jaren is yuan derde meest gebruikte valuta

De Chinese yuan wordt steeds belangrijker op de wereldmarkt, dat blijkt uit een analyse van expert Xiang Songzuo, vicedirecteur van het International Monetary Institute (IMI). De expert beweert dat de Chinese eenheidsmunt in 2018 zal uitgroeien tot de derde meest gebruikte valuta ter wereld. Songzuo benadrukt wel dat de munt nog voor enkele internationale uitdagingen staat om de derde plaats te veroveren.

Een sterke prestatie want hoe het er nu naar uit ziet, zal de Chinese munt op korte tijd de Japanse yen en het Britse pond voorbijsteken. Als het daar effectief in slaagt, is de yuan de meest gebruikte eenheidsmunt na de dollar en de euro.

Xiang Songzuo lichtte zijn analyse toe tijdens de bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds in Beijing de afgelopen zondag.

De reden waarom de munt aan populariteit wint, komt door de jarenlange internationalisering van de yuan door de Chinese autoriteiten.

Volgens het internationaliseringsrapport van dit jaar, zal het proces de komende jaren ook gestaag blijven doorgaan.

Sinds december 2015 behoort de Chinese renminbi ook officieel tot het mandje van de wereldmunten vermits China in de periode 2010-2014 een aandeel van 11 procent had in de wereldhandel.

Het besluit zal pas effectief worden in oktober omdat de Chinese renminbi nog moet voldoen aan enkele officiële criteria.

De munt is nog niet volledig vrij verhandelbaar en de Chinese Centrale Bank verstoort de vrije koersvorming van de munt. Verder is ook de vrije in- en uitstroom van de munt uit China nog beperkt

De belangrijkste munt blijft de dollar met 41,7% en de euro met bijna 31%. De yen en het Britse pond volgen met elk ruim 8%.

De Chinese yuan maakt 10,9 procent uit van het mandje dus in principe staat de munt al op de derde plaats maar dat is dus nog niet officieel.

Bronnen: ECNS, Marketupdate

Foto: Pixabay